investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky

22.04.2024
akcieekonomikainflaceusa

Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo

22.04.2024
ekonomikačesko

Ženy vlastní či spoluvlastní asi třetinu společností

18.05.2021

Ženy vlastní nebo spoluvlastní asi třetinu českých společností, zbylé dvě třetiny jsou...

Ženy vlastní nebo spoluvlastní asi třetinu českých společností, zbylé dvě třetiny jsou ve výlučném vlastnictví mužů. Z 461.000 firem, u kterých je vlastníkem fyzická osoba, jich 313.000 patří mužům, 80.000 ženám a 68.000 je v jejich společném vlastnictví. Podíl firem ve vlastnictví žen se v posledních letech mírně zvýšil. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Na jedné straně roste zastoupení společností ve výlučném vlastnictví žen, na druhé straně se snižuje počet společností vlastněných společně muži i ženami.


"Během uplynulých dvou let se počet společností vlastněných pouze ženami zvýšil o 7000, tedy o desetinu. Počet mužských společností se zvýšil o 13.500, zatímco počet firem ve společném vlastnictví se snížil o 2000“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.


Zastoupení 'ženských' společností je nejvyšší u zdravotní a sociální péče a ostatních činnostech, kam se řadí i poskytování osobních služeb, nejnižší v informačních a komunikačních činnostech a ve stavebnictví. Ze společností podnikajících v oblasti zdravotní a sociální péče vlastní 44 procent výlučně ženy, 21 procent je ve smíšeném vlastnictví a 35 procent patří mužům. Naopak v informačních a komunikačních činnostech patří pouze ženám desetina společností a dalších 12 procent vlastní ženy spolu s muži.


"Toto srovnání ukazuje, že při výběru oboru podnikání hrají určitou roli i genderové rozdíly. I když jde o zjednodušený pohled, ženy častěji než muži spojují své podnikání s péčí o druhé," dodala Kameníčková. Mezi jednotlivými kraji potom žádné výrazné rozdíly nejsou.


Společnosti, které plně kontrolují ženy, mají mnohem častěji než u společností pod kontrolou mužů jednoho majitele. Jde o 87 procent firem vlastněných ženami, zatímco u společností ve výlučném vlastnictví mužů má jednoho majitele jen 71 procent.


Firmy ve vlastnictví žen jsou méně rizikové než ty, které vlastní muži. " I když jsou rozdíly minimální, o něco lépe vycházejí ze srovnání společnosti vlastněné ženami,“ upozornila Kameníčková. Zatímco mezi společnostmi vlastněnými pouze ženami, jich 61 procent funguje maximálně deset let, u společností vlastněných výhradně muži jde o 52 procent firem. Podniky, které vlastní výlučně ženy, jsou tak obecně mladší než mužské společnosti.


Zdroj: ČTK




"Amelia Erhart kdysi řekla, že by se ženy, stejně jako muži, měly pokoušet o nemožné. A pokud neuspějí, jejich neúspěch by měl být výzvou pro ostatní."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top