investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Zdražování pohonných hmot končí

24.11.2021

Spojené státy oznámily, že uvolní 50 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv. Cílem tohoto opatření...

Spojené státy oznámily, že uvolní 50 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv. Cílem tohoto opatření má být snížení ceny ropy, která koncem října vystoupala na své sedmileté maximum. Zároveň tím Joe Biden reaguje na neochotu kartelu OPEC a jeho spojenců zvýšit těžbu ropy. Snažení Spojených států bude koordinováno s dalšími zeměmi. Například Indie by měla uvolnit 5 milionů barelů ropy, Japonsko 4,2 milionu barelů ropy a Británie 1,5 milionu barelů ropy.

Uvolnění strategických zásob ropy je pozoruhodný počin, nicméně situaci na trhu příliš nezmění. Jen Spojené státy spotřebují přibližně 20 milionu barelů ropy za den. Takže na trh uvolní jen 2,5 dne své vlastní spotřeby, což lze označit jako pár kapek v moři. Cena ropy je přitom v posledních dnech velice proměnlivá. Nejprve klesla o více než 10 procent, aby následně začala růst. Aktuálně se pohybuje na úrovni 82 dolarů za barel.

 

Podcast - BHS Insights

24.11.2021 - Zdražování pohonných hmot končí

Délka: 00:00:00


00:00:00


Na čerpacích stanicích by již nemělo docházet ke zdražování. Ceny pohonných hmot by měly stagnovat či dokonce mírně klesat. Nelze však očekávat, že by se pokles ceny na ropném trhu plně promítl do cen benzínu a nafty. Pumpaři za sebou mají náročné období a budou si chtít udržet vyšší marže. Při zlevňování proto budou určitě liknavější, než když zdražovali.

 

Navíc poklesu cen pohonných hmot brání oslabování kurzu koruny vůči dolaru, které pozorujeme i přes zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou. Koruna je vůči dolaru dokonce nejslabší od začátku listopadu 2020. V případě zhoršování pandemické situace lze navíc očekávat, že koruna vůči dolaru dál oslabí, protože se investoři budou stahovat z menších měn na rozvíjejících se trzích do stabilnějších měn, jako jsou dolar a euro.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Přísnější opatření proti pandemii koronaviru jsou zaváděna v mnoha zemích po celém světě. Důsledkem těchto opatření bude snížení mobility lidí. To povede k poklesu poptávky po pohonných hmotách, což by mělo snížit cenu na ropném trhu.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top