investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zdraží pohonné hmoty, elektřina i zemní plyn

02.12.2020

V uplynulém týdnu přestaly narůstat ceny pohonných hmot. Výhled na příští měsíce...

V uplynulém týdnu přestaly narůstat ceny pohonných hmot. Výhled na příští měsíce však není pro řidiče příznivý. Na světových trzích s ropou se udržují nejvyšší ceny od března letošního roku. To se s časovým zpožděním promítne i do cen benzínu a nafty na čerpacích stanicích. Obchodníci s ropou předpokládají, že se díky vakcínám proti koronaviru podaří obnovit globální hospodářství, což bude doprovázeno zvýšenou poptávkou po ropě. Důsledkem bude pokračující růst ceny černého zlata.

Kromě pohonných hmot si lidé zřejmě budou muset připlatit i za elektřinu. Hlavní důvod zvyšování ceny je podobný jako u ropy. Předpokládaný růst ekonomiky navýší poptávku po elektřině. To do budoucna umocní nové trendy, jako je elektromobilita. Navíc se pokračuje v uzavírání jaderných elektráren v Německu. Jedna MWh se na burze obchoduje za 45 eur, což je o 5 eur více než na začátku listopadu.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Ke zdražování zřejmě přistoupí i dodavatelé zemního plynu. Tato komodita se na trzích obchoduje za 2,9 dolaru za MMBtu, což je přibližně o 14 procent více než před třemi měsíci. Vývoj ceny plynu bude v následujících měsících ovlivněn počasím. Chladná zima by navýšila spotřebu plynu a zřejmě vedla k dalšímu zdražování. Lidé by proto měli zvážit, zda se jim vyplatí fixovat cenu zemního plynu u svých dodavatelů.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Koronavirová krize vedla k omezení spotřeby průmyslových komodit. Díky tomu se snížily burzovní ceny ropy, elektřiny i zemního plynu. S postupnou obnovou globálního hospodářství se však budeme muset připravit na zdražování těchto komodit. To může udělat čáru přes rozpočet mnohým rodinám."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top