investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Základní úroková sazba je nejvyšší za 20 let

03.02.2022

Bankovní rada České národní banky dnes navýšila základní úrokovou sazbu podle očekávání analytiků...

Bankovní rada České národní banky dnes navýšila základní úrokovou sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu na 4,50 procenta. Ve stejné výši se základní úroková sazba naposledy pohybovala v lednu 2002, tedy před 20 lety.

Navýšení úrokových sazeb přinese další posílení koruny, což zmírní inflační tlaky, které si dovážíme ze zahraničí. Rovněž budou postupně tlumeny domácí inflační tlaky, protože kvůli vysokým úrokům se do ekonomiky dostane méně peněz. Díky tomu bychom již ve druhém pololetí letošního roku měli dostat inflaci částečně pod kontrolu.

 

Podcast - BHS Insights

03.02.2022 - Základní úroková sazba je nejvyšší za 20 let

Délka: 00:00:00


00:00:00


Boj s inflací má i svou stinnou stránku. Vysoké úrokové sazby budou tlumit ekonomický růst. Výrazně se prodraží úvěry, což dolehne hlavně na lidi, kteří si před pěti lety vzali hypotéku s nízkým úrokem a nyní ji budou muset refinancovat s více než dvojnásobnou úrokovou sazbou.

 

Snaha České národní banky zkrotit inflaci bude podpořena umírněnější rozpočtovou politikou, v rámci které nová vláda připravuje úspornější státní rozpočet. Přesto lze očekávat, že inflace v prvních měsících letošního roku dál poroste až ke dvouciferné úrovni. To bude podpořeno situací na pracovním trhu, kde chybí zaměstnanci a dochází k silnému tlaku na růst mezd.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Nízké úrokové sazby v posledních dvou dekádách nahrávaly dlužníkům. Razantní kroky České národní banky však mění pravidla hry. Nyní se vyplatí žít bez dluhů. Lidé by se proto měli zaměřit na brzké splacení svých závazků, jinak je vysoké úrokové sazby ožebračí.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top