investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zákaz mentolových cigaret může proměnit americký trh s tabákem

14.11.2018

Některá podnikatelská odvětví jsou citlivá na nastavení regulatorních podmínek...

Některá podnikatelská odvětví jsou citlivá na nastavení regulatorních podmínek. V případech, kdy se regulace změní, může docházet ke skokovým výkyvům v cenách akcií. Příkladem z poslední doby jsou akcie společnosti British American Tobacco, která je největší veřejně obchodovanou tabákovou společností na světě.

Cena akcií British American Tobacco se ještě před rokem pohybovala kolem 51 liber, dnes se však propadá k úrovni 29 liber. Sestupný trend vyvrcholil během včerejšího obchodování, kdy došlo k pádu ceny akcií o téměř 11 procent. V průběhu dneška cena akcií dál klesá.

 

Důvodem k poklesu ceny akcií bylo zveřejnění informací deníku The Wall Street Journal, že Americký úřad pro potraviny a léčiva chce zakázat prodej cigaret s příchutí mentolu. British American Tobacco přitom vlastní oblíbenou značku mentolových cigaret Newport, která podle analýzy společnosti Barclays tvoří zhruba čtvrtinu zisků celého koncernu.

 

Cena akcií zareagovala na informace o nových regulatorních podmínkách okamžitě, přestože bude trvat zhruba dva roky, než zákaz bude moci vstoupit v účinnost. Mezitím se British American Tobacco zaměří na uvádění nových tabákových výrobků na trh. Do budoucna tabákové koncerny počítají s rostoucí oblibou zahřívaného tabáku a nové generace elektronické nikotinové páry.


Využijte příležitosti

Svěřte své finance do správy odborníků a užijte si více klidu i volného času. Zanechte zde kontakt a vybereme společně nejvhodnější strategii pro vaše přání a potřeby.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Pád ceny akcií British American Tobacco způsobilo pět let staré rozhodnutí správní rady Amerického úřadu pro potraviny a léčiva, které tvrdí, že mentolové cigarety představují větší zdravotní riziko než běžné cigarety. Na základě tohoto rozhodnutí se nyní začne proměňovat celý americký trh s tabákem."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top