investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zájem o létání dál roste, pražské letiště v červnu odbavilo 289.000 pasažérů

21.07.2021

Zájem cestujících o lety z Prahy dál postupně stoupá. Pražské letiště v červnu odbavilo téměř...

Zájem cestujících o lety z Prahy dál postupně stoupá. Pražské letiště v červnu odbavilo téměř 289.000 pasažérů. Jde o nárůst o více než 650 procent oproti loňskému roku, kdy se provoz začínal po první vlně koronavirové pandemie postupně obnovovat. Zároveň je to více než dvojnásobek oproti letošnímu květnu. Dnes o tom informovalo Letiště Praha. V současnosti jsou na pražském letišti v provozu letecké linky do více než 100 destinací, v létě bude množství cestujících dál růst.

"Aktuální výsledky a průběžné vyhodnocování letní sezóny potvrzují, že zájem o cestování ze strany Čechů roste. Oblíbené jsou zejména lety do typicky dovolenkových destinací. Očekáváme, že za hlavní prázdninové měsíce odbavíme na Letišti Václava Havla Praha dohromady přes jeden milion cestujících," uvedl ředitel leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslav Filip.


Nejvíce cestujících během června letělo do destinací na řeckých ostrovech, ve Španělsku a Itálii, tedy v zemích, kam míří na dovolenou nejvíce lidí. Z měst byl nejžádanější Amsterdam. Minulý měsíc se na letišti uskutečnilo 5058 vzletů a přistání, což představuje nárůst o 120 procent oproti loňskému roku.


V současnosti je v nabídce pražského letiště více než 100 destinací, kam létá přes 40 leteckých dopravců. Jsou mezi nimi i několik nových linek. Například letecká společnost Blue Air spustila novou linku do Bukurešti, Aegean Airlines do Heraklionu, EgyptAir do Hurghady, Smartwings pak začaly létat do Nice na Azurovém pobřeží. Nové destinace představily v Praze i nízkonákladové společnosti, easyJet začal létat do Barcelony, Ryanair do Varšavy na letiště Modlin a Wizz Air zahájil provoz na linkách do Říma či Katánie. Maďarský nízkonákladový dopravce pak přidá do své sítě v průběhu září také novou linku do italské Neapole.


Pražské letiště kvůli koronavirové krizi loni po letech rekordních čísel odbavených cestujících přišlo ve srovnání s rokem 2019 o 79 procent pasažérů. Celkem jich odbavilo 3,66 milionu, což je nejméně za posledních 25 let.


Zdroj: ČTK




"Letecké společnosti patřily mezi nejvíce zasažené v rámci koronavirové krize. Jedním z důsledků pandemie totiž bylo výrazné snížení zájmu lidí o létání. To se však díky vakcinaci začíná měnit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top