investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Zájem o akcie Porsche několikanásobně přesahuje objem primární nabídky

20.09.2022

Volkswagen cenu prioritních akcií Porsche stanovil na 76,50 až 82,50 eura za kus...

Zájem o akcie německé automobilky Porsche několikanásobně převyšuje objem zanýšleného prodeje v rámci primární veřejné nabídky (IPO). S odkazem na zprostředkovatele transakce to dnes uvedla agentura Reuters. S akciemi výrobce luxusních sportovních aut se na burze ve frankfurtu nad Mohanem začne obchodovat 29. září. Volkswagen cenu prioritních akcií Porsche stanovil na 76,50 až 82,50 eura za kus.

Pro soukromé a institucionální investory dnes začalo upisovací období, které potrvá do 28. září. Akcie budou nabízeny soukromým investorům v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Francii, Itálii a ve Španělsku.

Velcí investoři už projevili zájem o 40 procent nabízených akcií. Katarský státní investiční fond kupuje téměř pět procent nabízených akcií, holding ADQ se sídlem v Abu Zabí investuje 350 milionů eur (8,6 miliardy Kč). Investiční společnost T. Rowe Price a norský státní investiční fond do primární nabídky vloží po 750 milionech eur.

Celkový výtěžek z prodeje akcií v rámci IPO by tak měl dosáhnout 18,1 až 19,5 miliardy eur. Volkswagen hodlá peníze použít při přechodu k elektrifikaci. V případě dosažení horní hranice stanoveného rozpětí by vstup automobilky Porsche na burzu znamenal třetí největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v evropské historii, uvedl Reuters.

Automobilka Porsche bude mít celkem 911 milionů akcií, z toho polovinu kmenových a polovinu prioritních. V rámci vstupu na burzu bude investorům nabídnuto až 113,875 milionu prioritních akcií. Ty mají proti kmenovým akciím přednost například při vyplácení dividend, ale nejsou s nimi spojena hlasovací práva.

Volkswagen se navíc dohodl, že jeho hlavní akcionář, holding Porsche SE, koupí 25 procent plus jednu kmenovou akcii automobilky Porsche AG, a to za cenu prioritních akcií s přirážkou 7,5 procenta.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top