investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Z Credit Suisse unikla data 30.000 klientů

22.02.2022

Údajně jsou mezi nimi i drogoví dealeři, obchodníci s lidmi a další zločinci...

Z druhé největší švýcarské banky Credit Suisse unikla data, která odhalují podrobnosti o účtech více než 30.000 klientů. Údajně jsou mezi nimi i drogoví dealeři, obchodníci s lidmi a další zločinci. Dnes o tom informovala agentura AP s odvoláním na německý deník Süddeutsche Zeitung, který údaje obdržel zhruba před rokem. Od té doby je zkoumal spolu s desítkami dalších médií a mezinárodní investigativní sítí OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Únik citlivých údajů podle zahraničního tisku signalizuje možnost, že finanční ústav nedostatečně prověřoval mnohé své zákazníky. Credit Suisse v prohlášení uvedla, že "důrazně odmítá obvinění a narážky týkající se obchodních praktik banky".


Süddeutsche Zeitung obdržel údaje anonymně prostřednictvím zabezpečené digitální schránky před více než rokem. Uvedl, že není jasné, zda zdrojem byl jednotlivec nebo skupina. Noviny za data neposkytly žádné platby ani sliby.


Deník uvedl, že vyhodnotil údaje od 40. let 20. století až do minulého desetiletí společně s projektem OCCRP a desítkami mediálních partnerů včetně amerického listu The New York Times a britského deníku The Guardian.


Banka podle zahraničního tisku jako klienty přijala "zkorumpované autokraty, lidi podezřelé z válečných zločinů, obchodníky s lidmi, drogové dealery a další zločince".


Credit Suisse uvedla, že obvinění jsou "převážně historická" a že "popis těchto záležitostí je založený na částečných, nepřesných nebo vybraných informacích vytržených z kontextu, což vede k tendenčnímu výkladu obchodního chování banky".


Banka sdělila, že prověřila velké množství účtů, které by mohly souviset s obviněními. Přibližně 90 procent z nich "je dnes uzavřených nebo byly v procesu uzavírání před obdržením tiskových dotazů, více než 60 procent z nich bylo uzavřeno před rokem 2015".


Pokud jde o účty, které zůstávají aktivní, banka uvedla, že je spokojená s kontrolami, které v případě těchto klientů provedla. Sdělila také, že zákon jí brání komentovat "potenciální vztahy s klienty".


Švýcarsko se v posledních letech snaží zbavit své pověsti ráje daňových úniků, praní špinavých peněz a zpronevěry státních prostředků, což jsou praktiky, které se provádějí prostřednictvím zneužívání politiky bankovního tajemství. Příslušné švýcarské zákony stále vyvolávají kritiku.


Deník Süddeutsche Zeitung zveřejnil výňatek z prohlášení anonymního zdroje, který mu data poskytnul. "Domnívám se, že švýcarské zákony o bankovním tajemství jsou nemorální. Záminka ochrany finančního soukromí je pouze fíkovým listem, který zakrývá hanebnou roli švýcarských bank jako spolupracovníků daňových úniků," stálo v prohlášení.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top