investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Z cestovního ruchu zbyly jen trosky

07.08.2020

Podle Českého statistického úřadu dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 988 tisíc.

Podle Českého statistického úřadu dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 988 tisíc. To znamená, že meziročně došlo k enormnímu propadu o 82,9 procenta. Počet zahraničních hostů se snížil na 127 tisíc, což představuje meziroční pokles o astronomických 95,7 procenta.

Nejkritičtějším měsícem byl duben, kdy propad návštěvnosti dosáhl úrovně 98,9 procenta. O moc lepší nebyl ani květen, kdy došlo k poklesu návštěvnosti o 94,1 procenta. Tato dramatická data jasně ukazují, že cestovní ruch v České republice byl ve druhém čtvrtletí letošního roku knokautován a zbyly z něj jen trosky.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Zatímco domácí klientela snížila počet přenocování o 66,7 procenta, počet přenocování zahraničních hostů se snížil o 96,2 procenta. Na to nejvíce doplatily pětihvězdičkové hotely, které se zaměřují především na zahraniční klientelu. Výrazné ztráty však ve druhém čtvrtletí letošního roku zaznamenaly všechny typy ubytovacích zařízení.

 

Nejpostiženějším regionem v rámci České republiky byla Praha, která za druhé čtvrtletí letošního roku evidovala pouze 138 tisíc hostů. Ve stejném období loňského roku přitom Prahu navštívilo 1,1 milionu hostů. To představuje propad o 93,6 procenta. V ostatních regionech byly propady mírnější, přesto dosahovaly enormních rozměrů v rozsahu od 73,3 do 79,7 procenta.

 

Nejvíce ubytovaných cizinců pocházelo ve druhém čtvrtletí letošního roku z Německa. Celkem jich bylo ubytováno 50 tisíc. Na druhém místě byli Slováci, kterých bylo ubytováno 32 tisíc. Třetí v pořadí skončili s velkým odstupem Poláci v počtu 8 tisíc. V první desítce nejčastěji ubytovaných cizinců najdeme pouze Evropany. Lidé z jiných kontinentů k nám prakticky přestali jezdit.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Cestovní ruch v České republice byl ve druhém čtvrtletí letošního roku knokautován a zbyly z něj jen trosky. Ubytovací zařízení fungovala v podstatě jen pro domácí klientelu a cizince z okolních států. Lidé mimo Evropu k nám prakticky úplně přestali jezdit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top