investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Xiaomi kvůli uzávěrám a slabší poptávce klesly tržby

23.11.2022

Výsledek zaostal za odhadem analytiků, kteří podle agentury Reuters čekali růst tržeb...

Čínskému výrobci chytrých telefonů Xiaomi ve třetím čtvrtletí klesly tržby o 9,7 procenta na 70,2 miliardy jüanů (231,7 miliardy Kč). Přispěla k tomu přísná vládní protipandemická politika a snížení poptávky. Výsledek zaostal za odhadem analytiků, kteří podle agentury Reuters čekali růst tržeb, a to na 70,5 miliardy jüanů. Čistý zisk firmě klesl o 59,1 procenta na 2,1 miliardy jüanů.

Odbyt chytrých telefonů ve třetím čtvrtletí klesl v Číně o 11 procent a celosvětově o devět procent, uvedla výzkumná společnost Canalys. Tržby z prodeje chytrých telefonů, které tvoří zhruba 60 procent celkových tržeb společnosti Xiaomi, se ve třetím čtvrtletí meziročně snížily o 11,1 procenta.

Loni firma zaznamenala prudký nárůst prodeje, když získala podíl na trhu po konkurenční společnosti Huawei Technologies zasažené americkými sankcemi. Tento růst však neměl dlouhého trvání. V květnu společnost Xiaomi vykázala první čtvrtletní pokles tržeb od svého vstupu na burzu v roce 2018. Tržby za letošní druhé čtvrtletí se firmě meziročně snížily o pětinu.

Xiaomi se proto ohlíží po nových oblastech růstu. Loni firma oznámila vstup do odvětví elektromobility, sériovou výrobu automobilů chce zahájit v roce 2024.

Akcie Xiaomi od začátku roku ztratily téměř polovinu hodnoty.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top