investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Warren Buffett prodal část akcií Applu a investoval do farmacie

18.11.2020

Společnost Berkshire Hathaway patřící miliardáři Warrenu Buffettovi prodala ve třetím čtvrtletí...

Společnost Berkshire Hathaway patřící miliardáři Warrenu Buffettovi prodala ve třetím čtvrtletí 36,3 milionu akcií společnosti Apple a investovala miliardy dolarů do několika výrobců léků včetně firem Merck a Pfizer. Zvýšila také podíl v některých už vlastněných společnostech jako je Bank of America, síť maloobchodů Kroger nebo automobilka General Motors a nakoupila akcie mobilního operátora T-Mobile US. Firma to v pondělí uvedla v údajích pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Největší podíl v akciovém portfoliu Berkshire si stále drží Apple, který v něm má hodnotu téměř 114 miliard dolarů (2,5 bilionu Kč). Na druhém místě zůstává Bank of America – její podíl činí po posledním přikoupení zhruba 28 miliard dolarů.


Berkshire v uplynulém kvartálu nakoupila podíl v amerických výrobcích léků Merck, Bristol Myers Squibb a AbbVie, kteří by mohli těžit z vývoje vakcín a léků proti koronaviru. Do každého investovala zhruba dvě miliardy dolarů. Do další farmaceutické společnosti Pfizer vložila dalších 140 milionů dolarů.


Kromě Applu odprodala Berkshire část investic v bankách Wells Fargo a JP Morgan. Zbavila se také části podílu v poskytovateli dialyzačních služeb DaVita a v těžební firmě Barrick Gold.


Oznámení Buffettovy investice do 2,41 milionu akcií T-Mobilu US za zhruba 276 milionů dolarů výrazně zvedlo po skončení obchodování jejich cenu. T-Mobile US je stejně jako český T-Mobile členem mezinárodní skupiny Deutsche Telekom.


Investice Berkshire Hathaway se zájmem sledují investoři na celém světě. Z údajů pro SEC nelze vyčíst, zda všechny oznámené obchody uskutečnil sám Buffett, který má ve firmě na starosti největší investice typu Coca-Coly, Applu a Bank of America. Nyní 90letý hvězdný investor dříve uvedl, že investice pod jednu miliardu dolarů často provádějí dva další investiční manažeři Berkshire.


Zdroj: ČTK



"Warren Buffett se narodil na konci srpna 1930 ve státě Nebraska. Na základě investorských úspěchů získal přezdívku Věštec z Omahy. Přestože patří mezi nejbohatší lidi na světě, žije velice střídmým stylem života."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top