investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Vývoji umělé inteligence se věnuje už i firma Tencent

27.02.2023

Firma založila tým vývojářů, kteří budou pracovat na chatovacím robotu...

Po internetové společnosti Baidu a internetovém prodejci Alibaba se v Číně zapojil do vývoje umělé inteligence také internetový gigant Tencent. Firma založila tým vývojářů, kteří budou pracovat na chatovacím robotu podobnému produktu ChatGPT od společnosti OpenAI. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. Tencent je podle tržní kapitalizace největší firmou v Číně, Alibaba je třetí.

Společnost OpenAI, kterou miliardovými investicemi podporuje Microsoft, zpřístupnila robota ChatGPT loni v listopadu. Jeho schopnost generovat na základě pokynů text či programovací kód vyvolala mimořádnou pozornost a zájem o tuto technologii, tedy o generativní umělou inteligenci.

OpenAI v Číně nepovoluje přístup k robotu ChatGPT. Čínští uživatelé omezení obcházejí pomocí virtuálních privátních sítí (VPN) a zahraničních telefonních čísel. Modely OpenAI, které stojí za programem ChatGPT, jsou v Číně relativně dostupné a tamní firmy je začleňují do spotřebitelských aplikací - od sociálních sítí až po nakupování přes internet.

Produkt Tencentu nazvaný HunyuanAide bude obsahovat tréninkový model umělé inteligence pojmenovaný Hunyuan, uvedly zdroje Reuters. Tencent po žádosti o komentář jen zopakoval, že technologii ChatGPT zkoumá.

Model umělé inteligence Hunyuan v listopadu dosáhl rekordního skóre v testu CLUE, což je soubor úloh, které se používají k posouzení schopnosti počítače porozumět čínskému textu a reagovat na něj, napsal list South China Morning Post. Od zavedení tohoto testu před třemi lety to bylo poprvé, kdy model umělé inteligence dosáhl lepšího výsledku než člověk.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top