investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Vyšší úroky na hypotékách sníží tempo růstu cen nemovitostí

18.08.2021

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech opět stoupla. V červenci dosáhla dle Fincentra Hypoindexu...

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech opět stoupla. V červenci dosáhla dle Fincentra Hypoindexu na úroveň 2,23 procenta, což bylo o 0,10 procentního bodu více než v červnu. Oproti červenci loňského roku, kdy průměrná úroková sazba dosahovala úrovně 2,15 procenta, došlo k navýšení o 0,08 procentního bodu.

Úrokové sazby na hypotékách vzrostly nejrychleji od prosince 2018. Z vývoje je zřejmé, že nejlepší doba na hypoteční úvěry je za námi a nyní se podmínky každý měsíc zhoršují. To pravděpodobně povede k ochlazení zájmu o úvěry na bydlení, což by mohlo vést ke snížení tempa růstu cen nemovitostí.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Objem nových hypoték se však stále drží na vysoké úrovni. V červenci si lidé vzali 10 967 hypotečních úvěrů za 35,26 miliardy korun. Průměrná výše hypotéky se přitom pohybovala na úrovni 3,22 milionu korun. Kvůli vysokým cenám nemovitostí si lidé musí půjčovat více peněz, což zhoršuje dostupnost vlastnického bydlení u lidí s průměrnými a nižšími příjmy.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Rostoucí úroky na hypotékách mohou paradoxně pomoci lidem, kteří si chtějí pořídit nemovitost. Když jsou totiž hypoteční sazby vysoké, na realitním trhu se zpravidla sníží počet kupujících. Je tak možné si mezi nemovitostmi lépe vybírat, a dokonce lze vést úspěšná jednání o výši kupní ceny. Ta je při pořizování nemovitosti naprosto klíčová. Již nikdy ji totiž nelze změnit. Oproti tomu lze nevýhodnou sazbu na hypotéce řešit pozdějším refinancováním."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top