investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Vyšší růst důchodů zatíží státní rozpočet

10.07.2019

Poslanci se dnes budou věnovat třetímu čtení návrhu zákona o důchodovém pojištění...

Poslanci se dnes budou věnovat třetímu čtení návrhu zákona o důchodovém pojištění, který by měl zajistit zvýšení průměrného starobního důchodu o 900 korun. Tohoto navýšení by se penzisté měli dočkat v pravidelném termínu v roce 2020 a to i v případě, že úhrn částky zvýšení základní výměry důchodu a částky zvýšení procentní výměry důchodu nedosáhne stanovené výše 900 korun.

Tímto návrhem by se měla vyřešit situace, kdy dochází k poklesu poměru průměrného starobního důchodu vůči průměrné mzdě. Zatímco v roce 2013 tento poměr dosahoval výše 42,3 procenta, v loňském roce to bylo již jen 37,9 procenta. Náprava by měla být sjednána skrze mimořádné zvýšení procentních výměr důchodů. Bude přitom zajištěno, aby penzistům při souběhu nároků na výplatu více důchodů náleželo mimořádné navýšení procentní výměry pouze jednou.

 

Návrh zákona je konstruován tak, aby se relativně více posílily příjmy poživatelů nízkých důchodů oproti penzistům s vysokými důchody. Tím bude v systému důchodového pojištění utlumován princip zásluhovosti. Ten zajišťuje, aby lidé, kteří do důchodového systému odvedli více peněz, z něj i více peněz mohli čerpat. Naopak bude posílen princip solidarity, který zajišťuje přiměřenou výši důchodů všem lidem bez ohledu na to, kolik peněz do důchodového systému odvedli.

 

Navrhované opatření bude mít významné dopady na státní rozpočty. V roce 2020 se zvýší výdaje na důchody o 7,0 miliardy korun. V následujících letech bude vlivem tohoto opatření docházet k dalšímu pozvolnému navyšování výdajů na důchody. Státní rozpočet v roce 2021 bude muset najít dodatečných 7,3 miliardy korun a v roce 2022 již dokonce 7,8 miliardy korun.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Růst důchodů zvýší spotřebu domácností a tím popožene tempo růstu hrubého domácího produktu. Penzisté podstatnou část navýšených důchodů utratí v české ekonomice a tím podpoří tržby firem. Problém však spočívá ve skutečnosti, že vláda hodlá v budoucích letech hospodařit se schodkem, takže navyšování důchodů je prováděno na úkor rozpočtové kázně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top