investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Vyšší daně na tabákové výrobky se stanou každoročním koloritem

22.06.2020

Vláda hodlá prosadit novelu zákona o spotřebních daních, která bude...

Vláda hodlá prosadit novelu zákona o spotřebních daních, která bude postupně navyšovat daně na tabákové výrobky i surový tabák. Zvyšování sazeb má proběhnout ve třech fázích v letech 2021, 2022 a 2023. Deklarovaným hlavním cílem je zachování principu nezvyšování cenové dostupnosti tabákových výrobků pro konečné spotřebitele, což má mít pozitivní vliv na zdraví populace.


Návrh harmonogramu navýšení sazeb spotřební daně z tabákových výrobků na období let 2021–2023



Daň z tabákových výrobků je po dani z minerálních olejů druhou nejvýnosnější spotřební daní. Z tohoto důvodu se lze domnívat, že hlavním cílem zvyšování daní na tabákové výrobky je zvýšení příjmů státního rozpočtu. Je však otázkou, zda zvyšování daní na tabákové výrobky přinese kýžený efekt. Výrazný růst daní může navýšit dovoz nelegálních cigaret z ciziny. Rovněž může vést k omezení prodejů tabákových výrobků v pohraničí, kam jezdí nakupovat Němci a Rakušané.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Předkladatelé návrhu počítají jen s mírnou změnou spotřebitelského chování, kdy bude docházet k přesunu preferencí mezi jednotlivými druhy tabákových výrobků a rovněž dojde k celkovému úbytku spotřebitelů. Dle výpočtů by zvýšení daní na tabákové výrobky mělo přinést do státního rozpočtu 2,0 miliardy korun v roce 2021. V letech 2022 a 2023 by dopady měly být shodné s tím, že se výběr daní navýší vždy o 1,9 miliardy korun.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Výrazný růst daní na tabákové výrobky může navýšit dovoz nelegálních cigaret z ciziny. Rovněž může vést k omezení prodejů tabákových výrobků v pohraničí, kam jezdí nakupovat Němci a Rakušané."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top