investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Vyšší cena elektřiny prodražuje výrobu napříč ekonomikou

17.06.2019

V květnu došlo k meziročnímu zvýšení cen zemědělských výrobců o 10,5 procenta...

V květnu došlo k meziročnímu zvýšení cen zemědělských výrobců o 10,5 procenta. K výraznému růstu ceny o 48,6 procenta došlo u brambor. Cena zeleniny vzrostla o 24,8 procenta a cena obilovin o 16,4 procenta. Dramatický nárůst cen zemědělských výrobců byl způsoben extrémním počasím. Situace by se však v průběhu letošního roku měla začít zlepšovat.

Ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 3,8 procenta. Vyšší ceny v průmyslu odráží růst ceny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 11,6 procenta. Zdražování elektřiny navyšuje náklady drtivé většině firem a stává se výrazným proinflačně působícím faktorem. Společně s rostoucí cenou práce a zvyšující se cenou nájemného bude růst ceny elektřiny prodražovat výrobu i v dalších měsících.

 

Ceny stavebních prací se v květnu meziročně zvýšily o 5,5 procenta. Stavební firmy musí zvyšovat mzdy svým zaměstnancům, aby neodcházeli do jiných odvětví. Přesto v prvním čtvrtletí 2019 došlo k meziročnímu snížení počtu pracovníků ve stavebnictví na 363 164 lidí. Růst cen je patrný i ve službách. Například poradenství v oblasti řízení meziročně zdražilo o 8,9 procenta. Vyšší ceny jsou patrné i v oblasti pojištění, zajištění a penzijního financování, kde došlo k meziročnímu zdražení o 7,3 procenta.


Využijte příležitosti

Svěřte své finance do správy odborníků a užijte si více klidu i volného času. Zanechte zde kontakt a vybereme společně nejvhodnější strategii pro vaše přání a potřeby.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Odvětví výroby elektrické energie je v poslední době ovlivněno novými regulacemi, které v konečném důsledku vedou ke zdražování elektřiny. Skokový růst ceny emisních povolenek, uzavírání jaderných elektráren v Německu a tlak na produkci energie z obnovitelných zdrojů zvyšují náklady a tím snižují konkurenceschopnost evropského průmyslu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top