investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Výsledky Vienna Insurance Group poodhalují hlavní trendy v pojišťovnictví

03.09.2018

Výsledky VIG ve většině hlavních parametrů překonaly očekávání. Za bližší prozkoumání stojí struktura nákladů a pilotní projekty v oblasti umělé inteligence, které povedou k individuálním cenovým a produktovým nabídkám. Dalším trendem je budoucí vyšší potenciál investičního výnosu ze spravovaného pojistného.

Výsledky VIG ve většině hlavních parametrů překonaly očekávání. Za bližší prozkoumání stojí struktura nákladů a pilotní projekty v oblasti umělé inteligence, které povedou k individuálním cenovým a produktovým nabídkám. Dalším trendem je budoucí vyšší potenciál investičního výnosu ze spravovaného pojistného.

 

Celkové výsledky za první pololetí roku 2018 byly více než uspokojivé. Za zmínku určitě stojí, že se takzvaný kombinovaný poměr (combined ratio) zlepšil poklesem na 96,3 procenta z loňských 96,9 procenta, tedy o 0,6 procentního bodu. Poměr nákladů k vypsanému pojistnému se meziročně zvýšil na 31,6 procenta z předchozích 31,3 procenta. Toto zvýšení podílu nákladů bylo kompenzováno nižším podílem peněz vyplacených z pojistných událostí, takže celková zisková marže pojistného businessu byla vyšší.

 

Zdrojem růstu pro Vienna Insurance Group mohou být aktivity, v rámci kterých je navazována spolupráce s bankami, tak že jsou navzájem nabízeny produkty partnera vlastní klientské bázi. Cílem je pomocí tzv. cross-sellingu nabízet příbuzné produkty a služby partnerských organizací stávajícím klientům a podílet se tak na zisku z příbuzných odvětví.

 

Výrazný potenciál do dalších let má postupný růst zisku z investování pojistného, které pojišťovna spravuje. Vlivem růstu úrokových sazeb obecně rostou možnosti pojišťovny přebytek hotovosti investovat s očekáváním vyššího úrokového výnosu. V současnosti má VIG pod správou přes 36 miliard eur, z čehož více než 30 miliard eur tvoří právě prostředky získané jako platby pojistného od pojištěnců.

 

Jedním z hlavních dlouhodobých cílů pojišťovny je co nejpřesněji odhadnout, jaký počet pojistných událostí ji v budoucnu čeká, aby podle toho správně nastavila výši plateb pojistného od zákazníků s cílem udržet si vysokou ziskovost. Doposud pojišťovny používaly hlavně historické statistiky za všechny pojištěnce dohromady a na nich založené interní odhady či modely. Nyní Vienna Insurance Group a další pojišťovny rozbíhají pilotní projekty založené na umělé inteligenci. Ta bude lépe analyzovat velké množství dat a dokáže přesněji předvídat, který konkrétní pojištěnec či událost jsou pro firmu rizikové. To umožní pojišťovně identifikovat potenciálně nejrizikovější jedince, místa, časy a další parametry, dle kterých lze nastavit individuální ceny pojištění. Klienti zároveň dostanou nejen cenově, ale i obsahově personifikovanou nabídku služeb. To zajistí vyšší profitabilitu pojišťovny.

 

Na jedné straně tento systém individuální analýzy rizik povede k férovějšímu rozložení plateb pojistného, protože nejrizikovější události a lidé budou platit nejvíce. Na straně druhé ale mohou být někteří klienti znepokojeni, že o nich budou sbírána příliš detailní data. To může být považováno za určitý zásah do soukromí. Přesto je již dnes zřejmé, že se trh pojištění pod vlivem umělé inteligence změní, tak že pojišťovny budou schopny lépe analyzovat rizika a navyšovat své marže.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


 




"Růst celkové ziskovosti Vienna Insurance Group je momentálně tažen snižováním výplat z pojistných událostí a růstem celkového objemu vypsaného pojistného. Vysokou ziskovost si pojišťovna bude moci udržet díky využití umělé inteligence a vyšším ziskům z investovaného pojistného."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top