investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výsledky firem jsou ovlivněny cly, inflací a silným dolarem

26.10.2018

Začátkem týdne reportovala kvartální hospodářské výsledky celá řada globálních společností...

Začátkem týdne reportovala kvartální hospodářské výsledky celá řada globálních společností. Mezi nimi je průmyslový gigant Catepillar nebo firma 3M. Investory výsledky těchto dvou celků jednoznačně zklamaly. Ceny akcií reagovaly poklesem až o 7 procent zejména v reakci na informace, jež tyto společnosti poskytly ohledně svého dalšího výhledu. Firmy z indexu S&P 500 celkově očekávají rekordní čisté ziskové marže na úrovni kolem 11,6 procenta, což je blízko rekordu 11,8 procenta z předchozího kvartálu. Tato čísla jsou nejlepší od roku 2008 a jedny z nejvyšších za více než stoletou historii amerických akciových trhů. Proč jsou tedy investoři z výhledu zmiňovaných firem tak vyděšeni?

Catepillar zmiňuje, že poptávka po zboží a službách společnosti zatím zůstává silná a firma neeviduje známky polevování na straně poptávky. Jako problém společnost vidí vyšší náklady na materiál, dopravu a cla. Roste tedy nákladová inflace a obchodní bariéry, což musí firma s obtížemi promítat do koncových cen. To může vést k menší ochotě zákazníků za vyšší ceny nakupovat. Současná situace (silná poptávka, rostoucí vstupní náklady) je typická pro pozdní fázi ekonomického cyklu a potvrzuje obavy řady ekonomů, že se světová ekonomika velmi pravděpodobně nachází na vrcholu tempa svého růstu.


A co odhalily výsledky konglomerátu 3M? Firma má problém zvýšit tržby. Ty sice rostly v divizi dopravních a grafických řešení, klesaly však ve všech ostatních segmentech. Stagnovaly v oblasti průmyslových řešení. Firma navíc ve zhoršeném výhledu zrcadlí negativní dopad posilování amerického dolaru. Silnější kurz domácí měny se přitom stává častým faktorem, který americké společnosti ve výsledcích zmiňují jako překážku.


Negativní výhledy však nejsou plošným jevem. Například společnost McDonald’s dodala solidní čísla a cena akcií reagovala šestiprocentním růstem. Podobně pozitivně reagovala na výsledky i cena akcií telekomunikačního a mediálního giganta Verizon. Zdá se, že trendem této výsledkové sezóny jsou zhoršené výhledy cyklických a průmyslových firem. Oproti tomu defenzivní sektory a oblast spotřebního zboží jsou zasaženy méně.


Po „nudném“ roce 2017, kdy bylo velmi málo sektorů a akcií, které zažily velké poklesy ze svých cenových maxim, jsme letos svědky silných poklesů cen nejen u jednotlivých akcií, ale i u celých sektorů. Příkladem je stavebnictví, automobilový průmysl a vybrané segmenty technologického sektoru. Je třeba říci, že výjimkou nebyly ani některé defenzivní společnosti, které měly jedinou vadu na kráse – obchodovaly se za velmi vysoké násobky zisků, což vedlo k poklesu jejich atraktivity za situace, kdy rostou úrokové sazby.


Využijte příležitosti

Svěřte své finance do správy odborníků a užijte si více klidu i volného času. Zanechte zde kontakt a vybereme společně nejvhodnější strategii pro vaše přání a potřeby.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Investoři kvůli růstu úrokových sazeb požadují vyšší výnos, a proto ceny akcií musí zákonitě klesat. Výrazné poklesy cen akcií o hodnoty vyšší než 20 procent vytváří první zajímavé příležitosti pro aktivní investory s delším investičním horizontem a s ochotou přestát krátkodobé ztráty."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top