investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Výsledky ČEZu jsou na pomyslném dnu. Zisky v roce 2019 porostou

19.03.2019

Společnost ČEZ se dlouhodobě drží na špici zájmu českých investorů a patří k nejpopulárnějším titulům středoevropských burz...

Společnost ČEZ se dlouhodobě drží na špici zájmu českých investorů a patří k nejpopulárnějším titulům středoevropských burz. Dnes ČEZ zveřejnil výsledky hospodaření za loňský rok. Investoři, kteří netrpělivě očekávali bod zvratu v hospodaření se nejspíš dočkali. Čistý zisk ČEZu zaznamenal v roce 2018 strmý pád na mnohaletá minima, když firma vydělala jen 10,5 miliardy korun. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy dosáhl úrovně 13,1 miliardy korun a skončil mírně pod odhady analytiků. 

Nižší než odhady expertů byly také celkové tržby a provozní zisk ČEZu. Zatímco odhad tržeb zněl na 189,5 miliardy korun, realita byla jen 184,5 miliardy korun. EBITDA skončila na úrovni 49,5 miliardy korun oproti odhadovaným 51,3 miliardy korun. Ze všech uvedených hodnot je patrné, že ČEZ skutečně vybírá pomyslné dno, na které se trh připravoval již v uplynulých letech. Tomu odpovídá i současná hodnota akcií, která se pohybuje kolem úrovně 545 korun za kus. Jde totiž o cenu, kterou jsme mohli vidět za obdobné výkonnosti firmy již před dlouhými čtrnácti lety. Mnohaletí držitelé akcií se tak nabažili pouze každoročních dividend. Kapitálové výnosy se s poklesem ceny elektřiny z trhu vypařily. 


Nyní se však karta definitivně obrací. Jak představuje ČEZ ve své oficiální zprávě, v letošním roce lze očekávat velmi silný obrat k hodnotám mezi 17 až 19 miliardami čistého zisku. To je nárůst o téměř 40 procent. Při cenách elektřiny blížícím se 50 eurům za megawatthodinu je to lehce splnitelný cíl. Ceny elektřiny stály za propadem a logicky budou též hlavním motorem návratu vzhůru. Společnost ČEZ hodlá podpořit růst plánovanými úsporami a zefektivněním hospodaření. Výroba elektřiny má v roce 2019 poskočit o 8 procent. Jestli lze podobný vývoj očekávat i od akcií je otázkou. Klíčová bude výstavba jaderných bloků.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Dlouho očekávaný pád na dno nastal v roce 2018. Nyní by se výsledky společnosti ČEZ měly začít zlepšovat. Nahrává tomu situace na evropském energetickém trhu, která vede k růstu ceny elektřiny."

Tomáš Matuška, Head of Equity Sales & Trading, BHS



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top