investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výsledky Alphabet: skvělý růst za cenu vyšších nákladů

24.04.2018

Akcie Alphabet (GOOG) včera po skončení amerického obchodování reportovaly výsledky za první kvartál letošního roku, které byly lepší než očekávání trhů.

Akcie Alphabet (GOOG) včera po skončení amerického obchodování reportovaly výsledky za první kvartál letošního roku. Ty byly lepší než očekávání trhů. Tržby rostly o necelých 26 procent. Srovnatelný zisk na akcii dosáhl 9,93 dolaru. To bylo o 64 centů více než očekávání a rostl tak o 28 procent. Celkové zisky podle nových účetních pravidel, které zahrnují i aktuální přecenění akciových investic firmy, dosáhly dokonce hodnoty 13,33 dolarů na akcii.


Investoři mohli reagovat na tyto excelentní výsledky opatrně z mnoha důvodů. Nemusel se jim líbit pokles provozní ziskové marže a růst akvizičních nákladů na obsah (meziročně narostl o 61 procent). Tento růst byl  způsoben zejména novou dohodou s firmou Apple, v budoucích kvartálech by měl dle analytiků poklesnout. Akviziční náklady v samotné síti Google rostly “pouze” o 20 procent.


Investiční náklady se jednorázově ztrojnásobily díky investicím do výroby hardwaru (například u smartphonů). Volné peněžní toky za kvartál tak byly meziročně zhruba poloviční.


V širším kontextu se investoři mohou obávat například vyššího zdanění v Evropě, GDPR, regulace kvůli problémům s únikem dat Facebooku či celkové “lenosti” trhů vlivem efektu “Sell in May”.


Z hlediska segmentů rostly tržby z reklamy meziročně o 24 procent. "Ostatní tržby", včetně projektu chytrých domácnosti Nest, rostly o 36 procenta a "Otatní sázky" rostly o 14 procent.


Objem placených kliků, které firma získala, vzrostl meziročně o 59 procent. Příjmy na jeden klik ale poklesly meziročně o 19 procent. Důvodem této dynamiky růstu objemu a zároveň poklesu výnosu je rapidní přesun uživatelů k mobilním zařízením. Objemy kliků rostou, ale tržby z nich jsou na mobilech nižší než u klasické PC reklamy.


Firma nově reportovala a bude reportovat akciové investice (podíly v jiných firmách) dle aktuálních realizovaných i nerealizovaných zisků, tedy podle aktuální tržní ceny jako ostatní příjmy. Google Nest bylo přesunuto z "Ostatních sázek" do "Ostatních tržeb".


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top