investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výrobce elektromobilů Rivian jde na burzu

11.11.2021

Americký výrobce elektromobilů Rivian získal prodejem akcií v primární veřejné nabídce (IPO) 11,9 miliardy dolarů...

Americký výrobce elektromobilů Rivian získal prodejem akcií v primární veřejné nabídce (IPO) 11,9 miliardy dolarů (260 miliard Kč). Za každou akcii získal 78 dolarů, což je víc, než firma původně plánovala. Podle údajů společnosti Dealogic jde o jeden z deseti největších úpisů akcií v primární veřejné nabídce ve Spojených státech. S akciemi podniku se na trhu Nasdaq začíná obchodovat dnes.

Kalifornský start-up začal dodávat první elektrické pick-upy zákazníkům teprve v září. Za poslední dva roky vykázal ztrátu více než dvě miliardy dolarů.


Rivian investorům nabídnul 135 milionů akcií. V pátek firma cílové rozpětí zvýšila na 72 až 74 dolarů z původně avizovaných 57 až 62 dolarů. Investoři sázejí na to, že Rivian bude dalším velkým hráčem v odvětví, jemuž nyní dominuje Tesla. Na rozdíl od Tesly se však Rivian zaměřuje na užitkové vozy.


Společnost Rivian, která byla založena v roce 2009, v současnosti výrazně investuje do zvyšování výroby. Automobilka v září představila svůj první elektrický pick-up R1T, a předstihla tak v tomto segmentu mimo jiné i Teslu.


Nyní výrobu vozu R1T zdvojnásobuje. Podle zprávy pro regulační orgány měl Rivian k 31. říjnu v USA a Kanadě přibližně 55.400 předběžných objednávek na pick-up R1T a sportovně-užitkový (SUV) vůz R1S. Posledně zmíněný vůz má automobilka začít dodávat letos v prosinci, první dodávka se na trhu objeví v roce 2023.


Pětinový podíl v Rivianu vlastní americký internetový obchod Amazon. Ten si už ve snaze snížit emise od Rivianu objednal 100.000 dodávkových automobilů s elektrickým pohonem. Dalších více než pět procent patří automobilce Ford.


Trh s elektromobily zaznamenává celosvětově prudký růst poptávky, někteří spotřebitelé jsou totiž uvědomělejší a sázejí na ekologická vozidla. Výrobci aut musejí teď splňovat mnohem přísnější emisní limity než před lety. Automobilky i zákazníci navíc mohou využívat nejrůznějších pobídek, s nimiž přišly vlády jednotlivých unijních zemí, aby prodej ekologičtějších aut podpořily.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„V poslední době roste zájem investorů o akcie zaměřené na elektromobilitu. Například akcie společnosti Fisker se za měsíc zhodnotily o 45 procent a akcie společnosti NIO o 17 procent.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top