investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výrobce elektromobilů Lucid Motors vstoupí na burzu

24.02.2021

Výrobce elektromobilů Lucid Motors vstoupí na burzu prostřednictvím spojení s...

Výrobce elektromobilů Lucid Motors vstoupí na burzu prostřednictvím spojení s jednou z firem specializovaných na akvizice, takzvaných SPAC. Transakce, která automobilku ohodnocuje na 24 miliard dolarů (511 miliard Kč) je zatím největší dohodou tohoto druhu, píše na svém webu list Financial Times (FT).

Lucid Motors se spojí s firmou Churchill Capital IV a v rámci dohody získá 4,4 miliardy dolarů. Automobilka hodlá zahájit dodávky svého prvního vozu ve druhé polovině letošního roku. Superluxusní sedan s plně elektrickým pohonem ponese název Air a bude stát 169.000 dolarů (3,6 milionu Kč), upozorňuje list The Wall Street Journal.


Společnost Lucid Motors sídlí v Kalifornii a v roce 2018 v ní získal většinový podíl státní investiční fond Saúdské Arábie. Automobilka nyní zaměstnává asi 2000 lidí a do konce příštího roku chce přijmout další 3000 pracovníků. Jejím výkonným ředitelem je Peter Rawlinson. Ten dříve působil ve výrobci elektromobilů Tesla, kde byl hlavním inženýrem pro sedan Model S.


Peníze získané v rámci spojení s firmou Churchill Capital IV využije Lucid Motors k rozšíření své továrny v Arizoně, kde zahajuje výrobu elektromobilů Air, píše Financial Times. V pondělí automobilka uvedla, že továrna je v současnosti schopna vyrábět kolem 34.000 vozů Air ročně, ale časem může výrobní kapacitu zvýšit až na 365.000 aut ročně.


SPAC, z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies, je prázdná firma založená jen pro účely akvizice. Vydá nejprve akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme. V posledních měsících firem SPAC přibývá rychlým tempem.


Zdroj: ČTK



"Na trhu si můžeme všimnout rostoucího zájmu o investování do SPAC. V roce 2020 proběhlo 248 SPAC IPO, v rámci kterých se vybralo 83,3 miliardy dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top