investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Výrobce čipů TSMC má za sebou nejlepší kvartál v historii

14.01.2021

Tchajwanský výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) zvýšil ve čtvrtém...

Tchajwanský výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 23 procent na 142,8 miliardy tchajwanských dolarů (téměř 110 miliard Kč). Byl tak stejně jako tržby rekordní. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Podnik, který je největším smluvním výrobcem počítačových čipů a dodává součástky mimo jiné i americkému Applu, těžil z růstu poptávky po výkonných čipech do laptopů a telefonů, které v době pandemie umožňují práci z domova.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali, že zisk dosáhne 135,39 miliardy tchajwanských dolarů. Tržby stouply o 22 procent na 12,68 miliardy amerických dolarů (273 miliard Kč).


Firma zvýšila na rekordní úroveň odhad příjmů a kapitálových výdajů. Uvedla, že před sebou vidí "dlouhé roky růstových příležitostí". Podle agentury Reuters ji k tomu opravňuje očekávání, že poptávka po špičkových čipech dál poroste díky rozšiřování technologií páté generace (5G) a aplikací pro umělou inteligenci.


Poptávka po čipech je v poslední době tak vysoká, že továrny na celém světě varují před nedostatkem dodávek. Ty se projevují i na výrobních plánech mnoha automobilek, což u TSMC vedlo ve čtvrtém kvartálu ke skokovému nárůstu poptávky ze strany výrobců automobilů.


Společnost očekává, že tržby v letošním prvním čtvrtletí posunou rekord a vystoupí na 12,7 miliardy až 13 miliard amerických dolarů. Akcie TSMC v uplynulém roce posílily o více než 70 procent.


Zdroj: ČTK



"S TSMC spolupracují světoznámí výrobci procesorů a integrovaných obvodů jako jsou Apple, Qualcomm, MediaTek či NVIDIA."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top