investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výroba zlatých slitků

01.01.2020

Zlato bylo vždy symbolem bohatství a moci. Přestože dnes se jeho role ve společnosti již posunula dále, ponechává si dodnes svou auru vzácnosti a výjimečnosti. Právě pro svou vzácnost a prestiž se do práce s investičním zlatem nemůže pustit každý.

Zlato bylo vždy symbolem bohatství a moci. Přestože dnes se jeho role ve společnosti již posunula dále, ponechává si dodnes svou auru vzácnosti a výjimečnosti. Právě pro svou vzácnost a prestiž se do práce s investičním zlatem nemůže pustit každý. Přesnost hmotnosti, čistotu ryzosti a pravost – to vše je garantováno výrobcem, který si nejdříve musel vydobýt jméno, které se stalo synonymem spolehlivosti. Jediná chyba při výrobě zlatých investičních slitků a cihliček by tuto prestiž nenávratně zničila. Právě slitky jsou přitom jednou z nejčastějších forem, v jakých se zlato ve své fyzické podobě dostává k investorům. Při své výrobě se slitky dělí na dva základní druhy – lité a ražené. V tomto článku se podíváme podrobněji na technologii výroby, která oběma druhům dala jméno.


Přečtěte si o: Investičním zlatě


Lité slitky

Vstupní surovina výroby je surové zlato v podobě granulátu nebo drobných kousků. Toto čisté zlato projde pečlivým vážením a je přesypáno do speciálních tyglíků. Ty se dále obvykle vkládají do indukčních pecí, kde se zlato taví při teplotě kolem 1200 °C. Dále se tekuté zlato přelévá do připravených předehřátých forem. Aby se k nim kov nepřichytil, jsou stěny forem poprášeny grafitem. Díky tomu mají výsledné slitky hladký a lesklý povrch. Formy plné vroucího zlata se dále musí zchladit ve vodní lázni. Již ztuhlý produkt je ještě nutné důkladně očistit. Na počátku procesu se používá o něco málo více zlata, než je požadováno u výsledného slitku. I při téměř dokonalé výrobě totiž dochází ke ztrátám. Proto se hotový odlitek musí znovu pečlivě zvážit, a pokud by jeho hmotnost přesně neodpovídala, bylo by nutné jej znovu roztavit a celý proces opakovat. Odlitek správné hmotnosti pak může putovat k hydraulickému lisu, který do něj vtiskne potřebné údaje. Potě je možno dokonalý kousek zlata zabalit a je hotovo.


Moderní procesy

V současnosti ti nejpokročilejší výrobci investičního zlata využívají moderních a automatizovaných postupů. Odlévací formy jsou přitom umístěné na pásu, na kterém se zlato taví. Pás dále pokračuje do chladícího tunelu, ze kterého vyjíždí již dokončené slitky, do kterých se dále vyráží potřebné údaje. Vše je tak rychlejší a efektivnější.


Ražené slitky

Metoda ražby se používá typicky pro zlaté slitky menších hmotností do 100 g. Výroba v tomto případě nese prvky podobné mincovnictví i odlévání. I zde je na počátku procesu zlatý granulát, který se zpracovává a váží, aby se následně mohl roztavit v indukční peci. I zde se přitom počítá s drobnými ztrátami, které vznikají při každé práci se zlatem. Výsledným polotovarem je v tomto případě zlatý plát o přesné tloušťce, která závisí na požadované hmotnosti výsledného slitku. Z tohoto zlatého plátu se dále vyráží menší plátky potřebné velikosti. Přitom je do slitku vtisknuto také logo společnosti, ryzost, punc, hmotnost a výrobní číslo. Tyto údaje jsou obsaženy i na přiloženém certifikátu, který bývá zataven spolu se slitkem v ochranné folii.


Umělecká hodnota zlatých slitků

Touto metodou se vyrábějí i menší slitky, které mohou sloužit jako dekorativní nebo pamětní umělecké předměty. Takové slitky nezřídkakdy obsahují různé vyražené reliéfy, jejichž umělecká a sběratelská hodnota ještě podtrhuje cenu samotného zlata. Tyto zlaté plíšky se někdy vyrábí v celých sadách, které mohou sloužit jako velmi hodnotný dar. Příkladem takové zlaté kolekce je limitovaná edice Zlaté sluneční soustavy BHS.


Pozn: Nejedná se o poskytování investičních služeb, protože fyzické zlato není investičním nástrojem ve smyslu § 3 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a proto tato činnost obchodníka s cennými papíry nepodléhá dohledu ČNB.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top