investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výhled na americké akciové trhy ve zbytku roku

21.11.2022

Ve snaze předpovědět další vývoj na trzích by mohl významně pomoci index volatility VIX...

Ve snaze předpovědět další vývoj na trzích by mohl významně pomoci index volatility VIX. Tento index, také někdy nazýván jako „index strachu“, měří očekávání investorů ohledně budoucího vývoje indexu S&P 500 na základě opčních obchodů. Mezi americkými indexy existuje silná korelace a pokud se povede správně předpovědět pohyb jednoho z nich, obvykle se ostatní indexy budou chovat velmi podobně.

VIX je od poloviny října ve výrazném klesajícím trendu. Statistiky ukázaly, že americká inflace začíná zpomalovat. Navíc růst cen se v říjnu nacházel pod tržním očekáváním, což vyvolalo vlnu optimismu a uzavírání krátkých pozic na trhu. To vyústilo v neúměrný nárůst akciových indexů ve Spojených státech. Evropské a asijské trhy reagovaly obdobně. 

Nadále platí, že americká data o inflaci budou mít silný vliv na další vývoj. Data za listopad budou zveřejněna 13. prosince. Den na to se schází bankéři Fedu v rámci plánovaného FOMC meetingu, aby rozhodli o dalším vývoji klíčových úrokových sazeb. V současnosti investoři podle statistik CME Group očekávají nárůst sazeb o 0,5 procentního bodu.

Pozitivní vliv na trhy zřejmě budou mít výsledky amerických voleb, kde republikáni ovládli Sněmovnu reprezentantů a demokraté udrželi většinu v Senátu. Takto rozdělená vláda zpravidla vyhovuje investorům, protože se dá účinně bránit extrémním návrhům z obou stran politického spektra.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Trhy od poloviny října nabraly pozitivní růstový trend po téměř dvou měsících klesání. To vše v důsledku inflačních, geopolitických a poptávkových problémů, kdy ekonomika začíná čím dál více pociťovat zvyšování klíčových úrokových sazeb. Ekonomika se může do budoucna dál zpomalovat a více firem bude oznamovat propouštění. Krachy firem mohou nabrat na obrátkách v příštím roce. Je potřeba mít na mysli, že se v současnosti utahuje monetární politika zběsilým tempem. Účinky změny úrokových sazeb se projevují se zpožděním zhruba 12 až 18 měsíců. Přesto krátkodobé vyhlídky na trzích nemusí být chmurné.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top