investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Vydavatel časopisu Forbes vstoupí na burzu fúzí se specializovanou firmou

27.08.2021

Společnost Forbes Global Media Holdings, která vydává časopis Forbes, vstoupí na akciovou burzu...

Společnost Forbes Global Media Holdings, která vydává časopis Forbes, vstoupí na akciovou burzu v New Yorku. Učiní to prostřednictvím fúze s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. Transakce sloučenou firmu oceňuje na 630 milionů USD (13,7 miliardy Kč), uvedla dnes agentura Reuters.

Forbes má v plánu spojit se s firmou Magnum Opus Acquisition. Transakce by měla být dokončena koncem čtvrtého čtvrtletí nebo na začátku příštího roku. Pak se bude s akciemi sloučené firmy obchodovat na akciové burze v New Yorku pod symbolem FRBS. Současní akcionáři Forbesu by při dokončení měli vlastnit ve sloučené firmě 22 procent. Současné vedení firmy v čele s generálním ředitelem Mikem Federlem zůstane ve funkci.


Časopis Forbes založil v roce 1917 Bertie Charles Forbes, později jeho vedení předal svému synovi Malcolmovi. V roce 1990 se generálním ředitelem a šéfredaktorem stal Malcolmův syn Steve, který také dvakrát kandidoval na prezidenta USA. Společnost uvádí, že její časopis oslovuje více než 140 milionů lidí po celém světě a vydává 32 licencovaných lokálních vydání v 71 zemích.


Forbes konkuruje zpravodajské společnosti Bloomberg News. Obě vytvářejí seznam miliardářů ve světě, poskytují finanční zprávy a pořádají odborné akce. Dohody se SPAC se v posledních letech staly oblíbenou cestou pro vstup na burzu. V červnu vstoupila na akciový trh stejným způsobem také on-line mediální společnost BuzzFeed.


Firmy specializované na akvizice, anglicky nazývané také blank-check, jsou bez konkrétního obchodního plánu. Zpravidla jen učiní primární veřejnou nabídku (IPO) akcií a takto získané peníze, případně v kombinaci s úvěrem, použijí k nákupu jiné firmy, obvykle do dvou let. Koupené firmy tak prostřednictvím akvizice automaticky vstoupí na burzu.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top