investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výdaje státního rozpočtu se utrhly ze řetězu

01.11.2019

Ke konci října skončil státní rozpočet ve schodku...

Ke konci října skončil státní rozpočet ve schodku 19,6 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku, kdy státní rozpočet po prvních deseti měsících hospodařil s přebytkem 5,7 miliardy korun, se jedná o výrazně horší výsledek. Na příjmové straně státního rozpočtu došlo k meziročnímu růstu o 88,3 miliardy korun. Kvůli dramatickému nárůstu výdajů o 113,5 miliardy korun však státní rozpočet skončil ve schodku.

Na příjmové straně státního rozpočtu dominuje výběr odvodů na sociální zabezpečení. Na něm se za období od ledna do října 2019 vybralo 454,6 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 7,8 procenta. Příjmová strana státního rozpočtu je pozitivně ovlivněna růstem mezd a vysokou zaměstnaností. To se kromě vyššího výběru odvodů na sociální zabezpečení projevuje i růstem daňových příjmů. Za deset měsíců se do státního rozpočtu vybralo na daních 620,9 miliardy korun. To představuje meziroční růst o 5,4 procenta.



 

Na výdajové straně státního rozpočtu došlo k vysokému růstu u sociálních dávek, kam se zařazuje i výplata důchodů. Od ledna do října letošního roku se na sociálních dávkách vyplatilo 500,4 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 8,2 procenta. Vzhledem k plánovanému růstu důchodů a rodičovských příspěvků od příštího roku lze předpokládat, že výdaje na sociální dávky se budou dál skokově navyšovat.

 

V pokladním plnění státního rozpočtu si rovněž můžeme všimnout meziročního růstu investic. Za deset měsíců letošního roku se proinvestovalo 101,1 miliardy korun, což je o 21,6 miliardy korun více než ve stejném období před rokem. Nárůst investic o 27,2 procenta lze hodnotit pozitivně, protože přispívá k růstu naší ekonomiky.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Nízká nezaměstnanost tlačí na růst mezd. To vede k prudkému nárůstu příjmů do státního rozpočtu. Výdaje však rostou ještě rychleji, takže státní rozpočet hospodaří se schodkem."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top