investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

VW za loňský rok čeká provozní zisk kolem deseti miliard eur

22.01.2021

Německý automobilový koncern Volkswagen předpokládá, že za loňský rok vykáže provozní zisk...

Německý automobilový koncern Volkswagen předpokládá, že za loňský rok vykáže provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek v rozsahu kolem deseti miliard eur (zhruba 261 miliard Kč), a to navzdory negativním dopadům šíření koronaviru. Informovala o tom dnes firma na základě předběžných údajů. Provozní zisk by tak měl sice klesnout téměř o polovinu z 19,3 miliardy eur v roce 2019, ale zároveň překonat očekávání analytiků, upozornila agentura Reuters. Volkswagen je největším výrobcem aut na světě a jeho součástí je rovněž Škoda Auto.

Akcie Volkswagenu dnes po zveřejnění předběžné výsledkové zprávy smazaly své počáteční ztráty a vyšplhaly se až na 11měsíční maximum. Analytici dříve podle údajů společnosti Refinitiv Eikon předpokládali, že provozní zisk Volkswagenu za loňský rok bude činit pouze 4,8 miliardy eur, píše Reuters.


Automobilový průmysl po celém světě v loňském roce těžce zasáhla pandemie covidu-19, která měla dopad na výrobní aktivity i poptávku. Volkswagen již minulý týden uvedl, že vloni dodal zákazníkům 9,3 milionu aut, tedy o 15 procent méně než v předchozím roce. V samotném čtvrtém čtvrtletí již ale meziroční pokles činil necelých šest procent.


"Dodávky koncernu Volkswagen zákazníkům pokračovaly ve čtvrtém čtvrtletí v silném oživování a překonaly dodávky ze třetího kvartálu. Výrazně proto vzrostly také tržby," upozornil podnik v dnešní zprávě. Akcie Volkswagenu si odpoledne připisovaly zhruba tři procenta.


Konečné finanční ukazatele za loňský rok zveřejní Volkswagen společně s výhledem pro budoucí vývoj koncem února. Další podrobnosti pak koncern poskytne na výroční tiskové konferenci v polovině března.


Údaje ohledně celoročních tržeb a čistého zisku Volkswagen v dnešní zprávě neposkytl. V roce 2019 vykázal koncern čistý zisk 13,3 miliardy eur při tržbách 252,6 miliardy eur, připomněla agentura DPA.


Škoda Auto minulý týden oznámila, že svým zákazníkům po celém světě dodala 1,005 milionu vozů, což je o 19,1 procenta méně než v roce 2019. Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice, auta však vyrábí i v jiných zemích.


Zdroj: ČTK



"Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top