investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Veřejný dluh dosáhl úrovně 1 777 miliard korun

15.01.2019

Ve 3. čtvrtletí 2018 se hospodaření sektoru vládních institucí dostalo do přebytku 21,0 miliardy korun...

Ve 3. čtvrtletí 2018 se hospodaření sektoru vládních institucí dostalo do přebytku 21,0 miliardy korun. Růst hrubého domácího produktu společně s přebytkovým hospodařením vedly k mezičtvrtletnímu poklesu zadlužení veřejného sektoru na 33,9 procenta HDP, což odpovídalo dluhu 1 776,5 miliardy korun. Nadále tak platí, že Česká republika patří mezi nejlépe hospodařící země v rámci Evropské unie.

Příjmy sektoru vládních institucí rostly pomalejším tempem než výdaje. To bylo způsobeno především růstem investic, které vzrostly na 60,0 miliardy korun, což představovalo meziroční navýšení o 38,6 procenta. Vyšší objem investic pomáhá stimulovat růst české ekonomiky. Sektor vládních institucí by se však měl více zaměřit na kvalitu investičních výdajů, aby v rámci čerpání evropských i národních prostředků byly realizovány účelné projekty.

 

Oproti 3. čtvrtletí 2017 sice klesla míra zadlužení z 35,1 procenta HDP na 33,9 procenta HDP, ale absolutní výše dluhu vzrostla z 1 739,4 miliardy korun na 1 776,5 miliardy korun. Vzhledem k růstu české ekonomiky lze současný stav veřejných financí považovat za zdravější než před rokem.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Míra zadlužení veřejného sektoru se začíná přibližovat úrovni z roku 2008, kdy propukla světová hospodářská krize. Česká republika má na rozdíl od většiny ostatních zemí Evropské unie stabilizované veřejné rozpočty. Díky tomu jsme relativně dobře připraveni na příchod ekonomické recese."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top