investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

V září se na hypotékách rozpůjčovalo 21 miliard korun

17.10.2018

Průměrná úroková sazba na hypotékách v září vzrostla na 2,57 procenta.

Průměrná úroková sazba na hypotékách v září vzrostla na 2,57 procenta. Již od srpna můžeme na trhu s hypotečními úvěry pozorovat, že se růst úrokových sazeb začíná zrychlovat. Definitivně tak končí období stagnace úrokových sazeb, které na trhu panovalo od dubna do července 2018. V posledním čtvrtletí letošního roku lze očekávat, že hypotéky budou dál zdražovat. Poskytovatelé hypotečních úvěrů tím zareagují na zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou.

V září bylo uzavřeno 9 153 hypoték, což je nejvyšší počet ze všech měsíců letošního roku. Mnozí lidé uzavírali hypoteční úvěry na poslední chvíli před účinností nových regulací, které začaly platit od října. Na hypotékách se v září rozpůjčovalo 20,81 miliardy korun. Ve zbývajících měsících letošního roku lze očekávat, že objem poskytnutých hypotečních úvěrů výrazně klesne. 


Vyšší úrokové sazby na hypotékách v kombinaci s nižším zájmem lidí a přísnějšími regulacemi České národní banky sníží poptávku na realitním trhu. V důsledku toho by se mělo snížit tempo růstu cen nemovitostí, které dle Eurostatu ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně rostly o 7,5 procenta.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Hypoteční trh v České republice se promění. Končí období nízkých úrokových sazeb a vysokého počtu poskytovaných hypoték. Banky v reakci na růst úrokových sazeb zdraží hypoteční úvěry a nové regulace vyloučí z trhu podstatnou část lidí. V konečném důsledku lze očekávat, že se sníží tempo růstu cen nemovitostí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS









Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top