investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

V USA se již očkuje dvěma vakcínami, injekci dostal i Biden

22.12.2020

Ve Spojených státech dnes začalo očkování veřejnosti vakcínou proti covidu-19 od...

Ve Spojených státech dnes začalo očkování veřejnosti vakcínou proti covidu-19 od americké společnosti Moderna. Látku, kterou v pátek jako již druhou vakcínu schválily k mimořádnému nasazení v populaci americké regulační úřady, obdržela zdravotnice ze státu Connecticut, napsala agentura AFP. Budoucí prezident Joe Biden si následně nechal sám aplikovat vakcínu společnosti Pfizer a vyzval Američany, aby učinili totéž, až bude látka dostupná.

"Viděla jsem pacienty přicházet s nedostatečnou hladinou kyslíku a jejich stav se postupně zhoršoval, až zemřeli, aniž u toho byla jejich rodina," řekla zdravotnice Mandy Delgadová, která byla podle svých slov šťastná a netrpělivá, aby vakcínu Moderny dostala.


V USA začalo již před týdnem očkování látkou firem Pfizer a BioNTech. Obě vakcíny fungují na stejném principu takzvané mediátorové RNA, který dosud nebyl použit v žádné jiné veřejně dostupné očkovací látce. Podle závěrečné fáze klinických testů mají oba preparáty shodně účinnost kolem 95 procent a žádné vážné vedlejší účinky. Pro plnou ochranu je nutné u obou přípravků aplikovat dvě dávky v rozmezí několika týdnů.


Vakcína Moderny má však tu výhodu, že na rozdíl od látky firmy Pfizer nemusí být skladována při extrémně nízkých teplotách kolem minus 70 stupňů Celsia a lze ji uchovávat v běžných domácích mrazácích. Americké úřady proto plánují vakcínu od Moderny distribuovat především do odlehlejších a špatně dostupných oblastí.


Spojené státy nyní zažívají dosud nejhorší fázi epidemie, jsou přitom dlouhodobě zemí s největším celkovým počtem infikovaných koronavirem i zemřelých s covidem-19. Vakcína podle expertů skýtá v podstatě jedinou možnost k návratu života k normálu, dostatečné proočkování populace však bude trvat nejméně několik měsíců. Řada Američanů si rovněž nechce nechat látky aplikovat, má totiž obavy z jejich rekordně rychlého vývoje, které ještě posiluje šíření dezinformací na internetu.


Za účelem posílení důvěry veřejnosti v nové vakcíny se v pátek nechal před kamerami naočkovat látkou od Pfizeru viceprezident Mike Pence a šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams.


Dnes se k nim v nemocnici ve svém domovském státu Delaware připojil nastupující prezident Joe Biden se svou manželkou Jill. "Dělám to, abych lidem ukázal, že by měli být připraveni, až bude vakcína dostupná," řekl Biden. "Není potřeba se ničeho obávat," dodal.


Nastupující prezident rovněž pochválil zdravotnické pracovníky za jejich práci a řekl, že se administrativa končícího prezident Donalda Trumpa "zaslouží určité uznání za to, že to spustila". Američany vyzval, aby nadále nosili roušky a během vánočních svátků se pokud možno vyhýbali cestování.


V první vlně si nechala vakcínu aplikovat řada dalších politických lídru, mezi nimiž však nápadně chybí samotný Trump. Ten přitom rychlý vývoj očkovacích látek prezentuje jako největší úspěch své vlády v boji s covidem-19. Podle AP Trumpův postoj řadu jeho poradců udivuje, protože tím naplno nevyužívá možnosti posílit svůj odkaz.


Zdroj: ČTK



"Ceny akcií neodráží současný stav věcí, ale vyhlíží budoucí vývoj. Po vzniku celé řady vakcín proti koronaviru mnozí investoři uvěřili, že je jen otázkou času, kdy se s pandemií vypořádáme. Chtějí proto mít nakoupené akcie, které v éře obnovy ekonomiky po koronaviru zřejmě budou dál narůstat na ceně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top