investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

V Texasu jsou lidé placeni za odběr zemního plynu

15.04.2019

Cena zemního plynu se na burze pohybuje kolem 2,6 dolaru za objemovou jednotku (MMBtu)...

Cena zemního plynu se na burze pohybuje kolem 2,6 dolaru za objemovou jednotku (MMBtu). Do budoucna by zemní plyn mohl začít zdražovat, protože se počítá s přestavbou uhelných elektráren na plynové, což zvýší poptávku po zemním plynu. K tomuto vývoji napomáhá prudký nárůst ceny emisních povolenek, který znevýhodňuje produkci energie s tvorbou skleníkových plynů.

V Texasu však aktuálně řeší zcela odlišný problém. Lokální cena zemního plynu na obchodním uzlu Waha hub se propadla do záporu. V praxi to vypadá tak, že obchodníci se zemním plynem platí lidem s volnou kapacitou potrubí, aby si plyn odebrali. V současné době je totiž v západním Texasu takový nadbytek zemního plynu, že nikdo neví, kam s ním.

 

Těžba zemního plynu na ložisku Permian Basin se výrazně zvýšila v souvislosti s rostoucí produkcí ropy. Aktuální problém spočívá v nedostatečné infrastruktuře, která nemá vybudovány potřebné plynové zásobníky. Ve chvíli, kdy bylo třeba část potrubí odstavit, nebylo k dispozici dostatek volných kapacit a v celé soustavě vznikl přebytek zemního plynu. To vedlo k situaci, kdy těžaři začali přebytečný plyn pálit a nabízet jeho odběr lidem za zápornou cenu.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"K situaci došlo na jaře, kdy končí topná sezóna a snižuje se spotřeba zemního plynu. Někteří Američané však právě nyní začínají topit na plné obrátky, aby odebrali co nejvíce zemního plynu a tím na současné situaci vydělali. Nastalá událost nebude trvat příliš dlouho, nicméně se na ní jasně ukazuje, že ekonomická motivace hraje pro mnoho lidí důležitější roli než ekologické otázky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top