investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

V roce 2019 vzrostly tržby obchodníků o 4,8 procenta

05.02.2020

V loňském roce došlo k růstu tržeb v maloobchodě o...

V loňském roce došlo k růstu tržeb v maloobchodě o 4,8 procenta. Při očištění o kalendářní vlivy o 4,7 procenta. Významný meziroční růst tržeb o 7,7 procenta byl zaznamenán u nepotravinářského zboží. Lidé stále více nakupovali přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. Tyto formy prodeje zaznamenaly růst tržeb o 18,3 procenta. O 9,6 procenta narostly tržby ve specializovaných prodejnách za počítačové a komunikační zařízení. Lidé utratili o 7,7 procenta více za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. K významnému nárůstu tržeb o 6,8 procenta došlo u oděvů a obuvi. Podobný nárůst tržeb o 6,1 procenta byl zaznamenán i u výrobků pro domácnost.

Nepříliš dobře se v loňském roce vyvíjely tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů. Zde byl zaznamenán meziroční růst pouze o 1,2 procenta. U oprav motorových vozidel došlo dokonce k poklesu tržeb o 2,0 procenta. Tento vývoj koresponduje se statistikou registrací nových automobilů, kde Česká republika zaznamenala pátý největší propad ze všech zemí Evropské unie. V loňském roce bylo v naší zemi registrováno 249 915 nových automobilů, což bylo o 4,4 procenta méně než v předloňském roce, kdy bylo nově registrováno 261 437 automobilů.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Maloobchodní tržby v prosinci 2019 meziročně vzrostly o 4,8 procenta. Tržby očištěné o kalendářní vlivy vzrostly o 3,9 procenta. Díky rostoucím příjmům domácností sice pokračoval růst spotřeby, což mělo pozitivní vliv na výši tržeb, nicméně tempo růstu tržeb bylo v prosinci loňského roku již jen průměrné. Růst tržeb může být do budoucna brzděn nižší dynamikou růstu mezd, které i přes napjatou situaci na trhu práce rostou pomalejším tempem než v minulých letech.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Loňský rok byl pro obchodníky úspěšný. Rostoucí příjmy českých domácností navyšovaly spotřebu. Obchodníci využili vyšší poptávky ze strany zákazníků ke zdražování. Výsledkem byl svižný růst maloobchodních tržeb."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top