investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

V Evropské unii jsou obrovské rozdíly v nastavení minimálních mezd

10.02.2021

Severozápadní země Evropské unie mají minimální mzdu vyšší než 1 500 eur...

Severozápadní země Evropské unie mají minimální mzdu vyšší než 1 500 eur. Oproti tomu země ve východní části Evropské unie mají minimální mzdu nižší než 700 eur. Obrovské rozdíly v nastavení minimálních mezd se týkají 21 zemí Evropské unie. Ve zbylých státech není minimální mzda stanovena.

Nejnižší minimální mzdu ve výši 332 eur má v Evropské unii Bulharsko. Česká republika má šestou nejnižší minimální mzdu ve výši 579 eur. Všechny sousední země včetně Polska a Slovenska mají nastavenou vyšší minimální mzdu. Jedinou výjimku tvoří Rakousko, které minimální mzdu nestanovuje. Nižší minimální mzdu než Česká republika má kromě Bulharska pouze Maďarsko, Rumunsko, Lotyšsko a Chorvatsko.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Nejvyšší minimální mzdu ve výši 2 202 eur má v Evropské unii Lucembursko. Mzdu pod 1 500 eur nedostávají ani v Irsku, Nizozemsku, Belgii, Německu a Francii. Země na jihu Evropské unie mají minimální mzdu nastavenou nejčastěji mezi úrovněmi 700 a 1 500 eur. Například Itálie či Kypr však minimální mzdu nestanovují.

 

Nastavení výše minimální mzdy by mělo korespondovat s výší takzvané mediánové mzdy v dané zemi. Medián mezd vyjadřuje hodnotu mzdy, kterou dostává zaměstnanec přesně uprostřed pomyslného souboru všech zaměstnanců seřazených vzestupně podle výše svých mezd. Z tohoto pohledu mají nadměrně vysokou minimální mzdu ve Francii, Portugalsku, Slovinsku a Rumunsku. V těchto zemích se totiž minimální mzda drží nad úrovní 60 procent mediánu mezd.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"V kontextu Evropské unie můžeme o minimální mzdě v České republice prohlásit, že je směšně nízká. Kdybychom se chtěli dostat k průměru Evropské unie, měla by se minimální mzda pohybovat kolem úrovně 55 procent mediánu mezd. To by oproti současnosti znamenalo nárůst přibližně o 2 000 korun na 17 200 korun."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top