investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

V ekonomické krizi je správné snižovat daně

20.11.2020

Hospodářská politika vlády by měla vyrovnávat ekonomický cyklus. To zjednodušeně...

Hospodářská politika vlády by měla vyrovnávat ekonomický cyklus. To zjednodušeně řečeno znamená, že bychom v dobách hospodářského růstu měli splácet dluhy, které v době hospodářské krize nasekáme. V posledních letech se naší zemi ekonomicky dařilo. Hospodářství slušně rostlo, lidem se zvyšovaly příjmy a zadlužení veřejných rozpočtů výrazně klesalo.

Podle údajů Českého statistického úřadu dosáhl v loňském roce dluh sektoru vládních institucí úrovně 1 738,5 miliardy korun. To v přepočtu vůči hrubému domácímu produktu představovalo zadlužení ve výši 30,2 procenta. Kdybychom tyto údaje porovnali s rokem 2013, kdy končila předchozí krize, zjistili bychom, že úroveň zadlužení klesla o téměř 15 procentních bodů. V dobrých časech jsme si tedy opasek výrazně utáhli a veřejné rozpočty jsme dali do pořádku.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

V letošním roce prožíváme nejtvrdší ekonomický otřes v novodobých dějinách naší země. Veřejné rozpočty by měly tento tvrdý otřes tlumit, aby dopadl co nejmírněji na obyvatelstvo. Proto bylo vymyšleno mnoho adresných forem pomoci, které výrazně zvýšily výdaje veřejných rozpočtů. Bohužel se však příliš nepracovalo s příjmovou stranou veřejných financí, což vedlo k paradoxní situaci. Na jedné straně jsme od lidí stále vybírali vysoké daně a na druhé straně jsme jim štědře rozdávali z eráru.

 

Přerozdělování peněz pomocí narychlo šitých vládních programů je samozřejmě neefektivní. Daleko rozumnější je snížit daně a peníze nechat rovnou u lidí. Ti dokáží posoudit daleko lépe než stát, jak s penězi správně naložit. Snížení daní přinese silný stimulační efekt, který pomůže nastartovat ekonomický růst po překonání koronavirové krize. Systém podpory obyvatelstva prostřednictvím snížení daní je navíc jednoduchý a obejde se bez zbytečné byrokracie.

 

Odpůrci snížení daní namítají, že veřejné rozpočty kvůli navrženým změnám přijdou o zhruba 130 miliard korun, což kromě státu bude mít nepříjemný vliv na kraje a obce. Tento výpadek však můžeme dočasně kompenzovat na dluh, což je plně v souladu s ekonomickou teorií. Ta hovoří o nutnosti proticyklické hospodářské politiky v krizových dobách. Než krizi překonáme, můžeme pátrat po zbytných výdajích státního rozpočtu. Jakmile se ekonomický růst obnoví, můžeme zbytné výdaje škrtnout a ozdravit veřejné rozpočty.   


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Nižší daně pomohou všem zaměstnancům, kteří byli vysokým daňovým a odvodovým zatížením práce dlouhodobě penalizováni. Snížení daní navíc nastartuje hospodářský růst a pomůže k obnově České republiky po koronavirové krizi."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top