investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

V ČR je 200 000 lidí, jimž patří akcie, o nichž nevědí

07.06.2021

V Česku je téměř 200.000 lidí, jimž patří akcie a nároky na dividendy za deset miliard Kč...

V Česku je téměř 200.000 lidí, jimž patří akcie a nároky na dividendy za deset miliard Kč, o nichž neví. Jde o pozůstatek kuponové privatizace, na který buď zapomněli, nebo se o něm nedozvěděli, protože kuponovou knížku původně vlastnili jejich zesnulí příbuzní. ČTK to řekl Daniel Surmař z on-line služby Zapomenuté miliardy. Ta klientům umožňuje zjistit, zda jim patří majetek a proměnit ho na peníze, než budou nároky promlčené.

V evidenci Centrálního depozitáře cenných papírů zůstává podle Surmaře 750.000 nezařazených majetkových účtů z kuponové privatizace, na něž jejich vlastníci zapomněli. "Hodnotné akcie obsahuje jen menší část z nich, stále ale jde až o 200.000 majetkových účtů. Třetina z tohoto počtu je vedená na vlastníky, kteří už nežijí. I po jejich odečtení je ale řeč o skoro 100.000 lidí, kterým patří majetek, o němž nemají mnohdy ani tušení, uvedl Surmař.


Většina zapomenutého majetku patří dnešním seniorům. S ověřováním nároků však svým rodičům a prarodičům mohou pomoci mladí lidé, postačí jen několik základních osobních údajů. “Celá služba je on-line a plně bezplatná až do chvíle, než případně objevíme hodnotné akcie. Služba je určena i dědicům, kteří potřebují ověřit, zda se v rámci dědického řízení nezapomnělo na akcie původně vlastněné jejich již zesnulými příbuznými," dodal.


Součástí projektu je nejen ověření případného vlastnictví akcií či nároků z dividend, ale i možnost je snadno a rychle zpeněžit. “Obchodování na burzách vyžaduje vyplňování mnoha formulářů a znalost fungování kapitálových trhů. Podstatná část hodnotných akcií z kuponové privatizace se na burze navíc ani prodat nedá, protože nejde o veřejně obchodované společnosti,” podotkl Surmař.


Nálezné za akcie a pohledávky lidé podle pravidel služby uhradí až ve chvíli, kdy obdrží nabídku na odkup. Pokud se žádný hodnotný majetek nenajde, je pro klienta celý proces bezplatný. V ostatních případech se stanovuje nálezné podle sazebníku a pro jednotlivé akcie se liší. Zpravidla je okolo desetiny z jejich hodnoty.


Služba bude fungovat do října 2021, protože se sama postupně vyčerpává. “Už letos na podzim dojde k nenávratnému promlčení více než jedné miliardy korun, jež byla původně náhradou za vytěsnění akcionářů společností, jako je například Unipetrol. Lidé tak o značnou část prostředků navždy přijdou," uzavřel Surmař.


Na počátku kupónové privatizace, zahájené 1. října 1991, si každý dospělý občan mohl zakoupit kupónovou knížku a kolek v hodnotě 1000 korun a tím se zapojit do směny investičních kupónů za akcie podniků. V obou vlnách (od února 1992 do ledna 1993 a od října 1993 do prosince 1994) byl zprivatizován majetek za 368 miliard korun. První vlny kupónové privatizace se zúčastnilo 5,98 milionu občanů a 264 investičních fondů, ve druhé vlně se pak zapojilo 6,16 milionu občanů a 353 fondů. Tento způsob privatizace má dodnes řadu zastánců i odpůrců. Jedni ho velebí jako unikátní projekt, druzí jej nazývají "podvodem století".


Zdroj: ČTK




"Existují 4 firmy obchodované na Burze cenných papírů Praha, 19 firem obchodovaných na tuhu RM-SYSTÉM a více než 50 veřejně neobchodovaných firem, jejichž akcie se nachází na nezařazených majetkových účtech. Pouze hodnota nevyplacených a dosud nepromlčených dividend z akcií těchto společností se pohybuje kolem 2,3 miliardy korun."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top