investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

V Číně zkrachovala automobilka spojená s německou BMW

20.11.2020

V Číně se dostala do insolvence státní automobilka Huachen Automotive Group, na kterou...

V Číně se dostala do insolvence státní automobilka Huachen Automotive Group, na kterou dolehly dopady způsobené šířením nového koronaviru. Informovala o tom dnes agentura Kjódó. Huachen je mateřskou společností firmy Brilliance Auto, která je na čínském trhu partnerem německé automobilky BMW.

Zpráva podtrhuje fakt, že prodej čínských značek na největším automobilovém trhu světa nadále čelí útlumu, který začal už před příchodem koronavirové krize.


Nový typ koronaviru byl poprvé zjištěn koncem loňského roku v provincii Wu-chan v centrální Číně. Omezení, k nimž vláda v Pekingu později přistoupila ve snaze šíření viru zbrzdit, domácí poptávku ještě více utlumila.


Společný podnik firmy Huachen s německou automobilkou BMW zůstal zdravý. Čínská automobilka, která má své vlastní tři značky, ale nedokázala hospodaření zlepšit. Společný podnik má také s francouzskou automobilkou Renault.


Agentura Nová Čína poznamenala, že situace značek firmy Huachen se ještě více zhoršila, jak se začal šířit koronavirus. Restrukturalizace firmy ale na společné podniky s BMW a Renaultem patrně vliv mít nebude, dodala tisková agentura. Huachen má sídlo ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny. Založena byla na začátku 90. let.


Čína má největší automobilový trh světa, v roce 2009 vystřídala na tomto postu Spojené státy. V říjnu se v Číně prodej aut meziročně zvýšil o 12,5 procenta na 2,57 milionu a vyšší byl už sedmý měsíc za sebou. Kvůli přetrvávajícímu poklesu poptávky se ale prodej už skoro dva roky snižuje. Loni klesl o 8,2 procenta, letos čínský svaz prodejců aut CAAM očekává propad z loňských 25 milionů aut o deset až 20 procent.


Zdroj: ČTK



"Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top