investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

V červenci dojde k výraznému zdražení pohonných hmot

05.07.2018

Ceny pohonných hmot v České republice začaly klesat od 8. června. Netrvalo však ani měsíc a ceny benzínu a nafty letí strmě vzhůru. Vzhledem k výraznému zdražování ropy na světových trzích a slabému kurzu koruny vůči dolaru lze v příštím týdnu očekávat, že pohonné hmoty zdraží v řádu desetihaléřů.

Ceny pohonných hmot v České republice začaly klesat od 8. června. Netrvalo však ani měsíc a ceny benzínu a nafty letí strmě vzhůru. Vzhledem k výraznému zdražování ropy na světových trzích a slabému kurzu koruny vůči dolaru lze v příštím týdnu očekávat, že pohonné hmoty zdraží v řádu desetihaléřů.

Se začátkem prázdnin se zvyšuje poptávka po pohonných hmotách kvůli častějšímu cestování. Vyšší poptávky tradičně využívají pumpaři a snaží se navyšovat své marže. Tentokrát však čerpací stanice budou zdražovat i kvůli vývoji na světových trzích. Ropa Brent se aktuálně obchoduje kolem 78 dolarů za barel. Ještě před dvěma týdny přitom šlo ropu Brent pořídit za 74 dolarů za barel. Výrazný cenový nárůst se postupně začíná projevovat v koncových cenách na čerpacích stanicích, přičemž největší zdražení teprve přijde.

Řidičům dělá vrásky slabá koruna. V posledním týdnu sice koruna vůči dolaru oslabovala jen mírně, přesto současný kurz 22,36 CZK/USD je jedním z nejslabších za poslední rok. Kvůli slabému kurzu koruny se prodražuje nákup ropy, která se obchoduje v dolarech. Vyšší pořizovací cena ropy se přitom zákonitě musí odrazit i ve vyšších koncových cenách na čerpacích stanicích. V průběhu července lze proto očekávat, že benzín i nafta podraží o 60 až 90 haléřů.   

 

Na trzích s ropou stále panuje nedostatek. Kartel OPEC sice zvýšil plánovanou těžbu o 1 milion barelů denně, nicméně vzhledem k možnostem Venezuely, Íránu, Nigérie a Angoly dochází k reálnému navýšení těžby jen zhruba o 650 až 700 tisíc barelů denně. Ostatní členské státy kartelu OPEC by sice dokázaly navýšit těžbu o 1 milion barelů denně, nicméně podle vnitřních pravidel kartelu OPEC to není možné.

Do situace na trhu s ropou začínají zasahovat velmoci. Spojené státy vyzvaly Saúdskou Arábii, aby navýšila těžbu ropy o 2 miliony barelů denně. Donald Trump dokonce na svém Twitteru oznámil, že Saúdská Arábie s navýšením těžby souhlasila. Saúdskoarabský král Salmán však pouze potvrdil, že jeho země disponuje volnou těžební kapacitou v rozsahu 2 milionů barelů denně a využije ji pouze pokud to bude nezbytné k zajištění tržní rovnováhy. Čína se snaží zasahovat do trhu s ropou skrze Venezuelu. Čínská rozvojová banka půjčí 250 milionů dolarů státní ropné společnost PDVSA, aby Venezuela mohla navýšit těžbu ropy. Venezuelská produkce v současné době skomírá, protože celá země je ve vážné ekonomické krizi a společnost PDVSA nemá na výplaty a opouštějí ji zaměstnanci.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top