investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Uzavření sportovišť povede k výpadkům tržeb

12.10.2020

Uzavřením sportovních zařízení kvůli zabránění šíření nemoci covid-19 lze očekávat podobný...

Uzavřením sportovních zařízení kvůli zabránění šíření nemoci covid-19 lze očekávat podobný pokles útrat jako na jaře. Objem karetních transakcí na sportovištích tak klesne v říjnu meziročně o více než dvě třetiny. Vyplývá to z aktuální analýzy České spořitelny.

Uzavření sportovních areálů a prodejen se sportovní výbavou podle analýzy během letošního března a dubna ale povzbudilo Čechy v dalších měsících k větším útratám na sportovištích a v obchodech se sportovními potřebami. Během 'lockdownu' české ekonomiky klesl objem karetních transakcí za sport meziročně o více než polovinu. V květnu díky znovuotevření ekonomiky objem transakcí meziročně vzrostl o více než třetinu (35 procent).


"Dalším uzavřením sportovišť lze očekávat obdobný pokles útrat Čechů jako na jaře. Za sportovní zboží by už ale zákazníci nemuseli vydávat o tolik méně, protože nyní se neočekává, že by zavřely i obchody," uvedl analytik České spořitelny Radek Novák.


"Jarní uzavření sportovních areálů se v karetních transakcích projevilo 72procentním poklesem objemu útrat na sportovištích v průběhu dubna. K růstu se karetní transakce vrátily v červnu (devět procent), v srpnu pak meziroční nárůst činil 22 procent," uvedla analytička ČS Tereza Hrtúsová.


"Pokles u útrat za sportovní vybavení nebyl tak prudký jako u jiných kategorií, minima dosáhl v březnu, kdy činil 52 procent. V květnu přišel nárůst a objem transakcí za sportovní vybavení meziročně vzrostl o 39 procent. Růst útrat za sportovní vybavení vydrželo i v dalších měsících. Data za srpen vykazují 16procentní nárůst," doplnil Novák.


Tržby tuzemských maloobchodů se sportovním vybavením v posledních letech soustavně rostly a v roce 2018 dosáhly 26 miliard Kč. V loňském roce se zvýšily o zhruba sedm procent. V současnosti lze v ČR koupit sportovní zboží u přibližně 1700 prodejců, kteří zaměstnávají okolo 8500 lidí.


Stejně jako v jiných oblastech nákupů, i u sportovních potřeb roste obliba internetových obchodů. Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 online nakupuje některé sportovní potřeby už 30 procent lidí starších 16 let využívajících internet.


Výdaje českého rozpočtu na sport v poslední době výrazně narostly, a to až na osm miliard v letošním roce. Příští rok by na sport mělo jít dokonce přes deset miliard Kč, které bude nově rozdělovat Národní sportovní agentura. "Miliardové částky by měly putovat na opravu a budování sportovišť. Chystá se například modernizace Národního olympijského centra v Nymburce, rekonstrukce kladenského zimního stadionu či renovace skokanských můstků v Harrachově," podotkl Novák.


Z aktuálních dat České unie sportu vyplývá, že nejoblíbenější kolektivní sport v ČR, kterým je fotbal, si mohou sportovní nadšenci zahrát na na více než 3300 hřišť. Podobný počet je i oddílů, které se účastní fotbalových soutěží. Přes 800 oddílů má pak stolní tenis a volejbal. Tenisových kurtů jev ČR přes tisíc a hřišť na volejbal okolo 800. Následují hřiště na nohejbal (305).


Zdroj: ČTK



"Vláda by se měla spojit s opozicí a na společné tiskové konferenci vyzvat národ k dodržování restriktivních opatření proti šíření koronaviru. Nyní není čas na získávání politických bodu, nyní je třeba minimalizovat obří ekonomické ztráty."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top