investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

USA: Osobní výdaje v září byly vyšší než se očekávalo

29.10.2022

Příjmy rostly v souladu s odhady trhu...

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Osobní příjem se v září meziměsíčně zvýšil o 0,4 % (m/m), v souladu s očekáváním trhu. Mzdy a platy vzrostly o solidních 0,6 % m/m, zatímco osobní příjmy z aktiv vzrostly o 0,4 % m/m. Reálný osobní disponibilní důchod z hlediska inflace a daní v září stagnoval.
  • Osobní spotřeba od srpna zrychlila, vzrostla o 0,6 % a překonala konsensuální předpoklad na 0,4 %. V reálném vyjádření se výdaje zvýšily o 0,3 %, přičemž k celkovému číslu přispěly rovnoměrně jak zboží, tak služby, které vzrostly o 0,4 % a 0,3 % m/m. Výdaje na zboží krátkodobé spotřeby vzrostly o 0,6 %, zatímco zboží dlouhodobé spotřeby vzrostlo o 0,1 %,když se odrazilo od poklesu o 0,3 % v srpnu.
  • Míra osobních úspor meziměsíčně klesla o 0,3 procentního bodu na 3,1 %.
  • Inflace měřená deflátorem osobní spotřeby se meziročně nezměnila a zůstala na 6,1 %, zatímco jádrová inflace PCE (bez potravin a energií) vzrostla na 5,1 % (ze 4,9 %). Obě přišly o desetinu procentního bodu méně, než se očekávalo.


KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

Po včerejší předběžné zprávě o HDP, která poskytla čtvrtletní údaje o růstu, nabídly dnešní měsíční údaje další podrobnosti o vývoji výdajů ve třetím čtvrtletí. Měsíční výdaje na služby nepatrně zpomalily, zatímco výdaje za zboží v posledním měsíci čtvrtletí zrychlily. V posledním čtvrtletí roku 2022 budou spotřebitelé čelit mnoha negativním faktorům, včetně prudce rostoucí inflace, vysokých úrokových sazeb a značnému poklesu bohatství, což by vše mělo nadále negativně ovlivňovat růst výdajů.

K regresním faktorům se přidává nedávné zpomalení růstu reálných příjmů, které jen pomohlo dále narušit kupní sílu  spotřebitelů. Po ročních srovnávacích revizích údajů z národních účtů se průměrná míra spotřebitelských úspor snížila z 5,3 % na 3,7 %, což vedlo ke snížení odhadů nadměrných úspor na méně než 1,5 bilionu USD ve třetím čtvrtletí. I když jsou úspory domácností o 10 % nižší, než se původně předpokládalo, mají před prázdninovou sezónou stále určitou rezervu, i když se nabízí teze, že spotřeba bude uváženější a v některých případech odložená, protože výdaje pravděpodobně zůstanou ve 4. čtvrtletí 2022 pod trendovým tempem růstu, i když s velkou pravděpodobností o pouhé pouze 1,0 % (v ročním vyjádření).




Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top