investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Úrokové sazby v eurozóně se letos pravděpodobně nezvýší

28.01.2019

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi dnes řekl...

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi dnes řekl, že se ekonomika eurozóny v posledních měsících vyvíjela hůře, než se očekávalo. Na vině jsou zejména geopolitické faktory spojené s růstem obchodních bariér. 

Trhy na horší výsledky začínají reagovat. Původně očekávaly, že by se úrokové sazby v eurozóně mohly začít zvyšovat po odchodu Mária Draghiho z funkce guvernéra v říjnu letošního roku. Nyní se však začíná mluvit o tom, že se úrokové sazby začnou zvyšovat nejdříve v polovině roku 2020. 


V případě, že se ekonomická situace v eurozóne bude zhoršovat, je možné že k žádnému zvyšování úrokových sazeb nedojde. Evropská centrální banka by se naopak mohla snažit podpořit ekonomiku opětovným zpuštěním kvantitativního uvolňování, kdy budou nakupována finanční aktiva, čímž se bude zvyšovat nabídka peněz. V takovém případě by se eurozóna již jen stěží vracela ke standardnímu režimu měnové politiky a museli bychom si začít zvykat na novou éru, kterou by šlo nazvat jako „Easy money“.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"V situaci, kdy tři největší ekonomiky eurozóny – Německo, Francie a Itálie – stěží vykazují hospodářský růst, není vhodné navyšovat úrokové sazby. Problém však tkví ve skutečnosti, že slabého hospodářského růstu je dosahováno za situace, kdy Evropská centrální banka má zápornou depozitní sazbu ve výši -0,4 procenta. Tuto situaci lze připodobnit k pacientovi, který dostává koňskou dávku léků, ale stále leží v posteli, kašle a má zvýšenou teplotu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top