investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Úrokové sazby padají ke dnu

26.03.2020

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o výrazném...

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla o výrazném snížení úrokových sazeb. Základní úroková sazba byla snížena o 75 bazických bodů na 1,00 procenta. Rovněž bylo rozhodnuto o snížení diskontní sazby na hodnotu 0,05 procenta a lombardní sazby na hodnotu 2,00 procenta.

Pokles úrokových sazeb by měl zmírnit negativní vlivy restriktivních opatření proti šíření koronaviru. Snížení úrokových sazeb v ekonomice by mělo vést k lepším podmínkám při poskytování úvěrů. Firmy, které se dostávají do finančních problémů, si budou moci půjčovat za nižší úrok. To by jim mělo pomoci překonat nepříznivé období. Poskytovatelé úvěrů se však mohou zdráhat půjčovat peníze nestabilním společnostem. Nelze proto očekávat, že nižší úrokové sazby pomohou všem firmám na trhu.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Snížení úrokových sazeb v ekonomice by se mělo odrazit i v nižších úrokových sazbách na hypotečních úvěrech. Nebude se to však týkat lidí, kteří mají zafixovanou úrokovou sazbu. Nižší úroky pocítí pouze lidé s variabilní sazbou nebo ti, kteří budou uzavírat novou hypotéku či refinancovat stávající. Vzhledem k výpadkům v příjmech mnohých domácností hrozí, že v budoucnu nebudou schopny splácet své úvěry. To by na realitním trhu mohlo navýšit nabídku a vést k nižším cenám nemovitostí.  

 

Nižší úrokové sazby dále mohou vést k oslabení kurzu koruny. Česká národní banka však má obrovské devizové rezervy, kterými může v případě potřeby stabilizovat kurz naší měny. Navíc k uvolňování měnové politiky přistupují i další centrální banky po celém světě, takže snížení úrokových sazeb v České republice může mít na kurz koruny menší vliv, než jsme bývali zvyklí v minulosti.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"V budoucnu pravděpodobně nebudeme čelit rychlému růstu cen, ale rychlému propadu naší ekonomiky. Česká národní banka proto dvakrát za sebou výrazně snížila úrokové sazby, aby podpořila naše hospodářství."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top