investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Úrokové sazby opět vzrostly

26.09.2018

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla, že se zvýší základní úroková sazba o 25 bazických bodů na 1,5 procenta...

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla, že se zvýší základní úroková sazba o 25 bazických bodů na 1,5 procenta. Rovněž bylo rozhodnuto o zvýšení diskontní sazby, která představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu, na hodnotu 0,5 procenta. Navýšena byla i lombardní sazba, za kterou si půjčují obchodní banky u centrální banky proti zástavě cenných papírů, na hodnotu 2,5 procenta.

Růst úrokových sazeb by měl vrátit inflaci zpět na cílovou hodnotu ve výši 2,0 procenta. Aktuální míra inflace je přitom vyšší kvůli rychlému růstu mezd a relativně slabé koruně. Růst úrokových sazeb by měl vést ke zklidnění na pracovním trhu, protože se firmám zdraží financování, což sníží poptávku po nových zaměstnancích. Rovněž se sníží poptávka po nákupu nemovitostí, což zklidní situaci na realitním trhu, kde docházelo k vysokému růstu cen.


Rostoucí úrokové sazby budou prodražovat financování státu, který v době nízkých úrokových sazeb nevydal dostatek dlouhodobých dluhopisů. Rostoucí úroky budou motivovat lidi k omezení spotřeby, což bude mít negativní dopad na vývoj hrubého domácího produktu. Obecně lze říci, že na vyšších úrokových sazbách budou profitovat věřitelé, ale dlužníci na ně budou doplácet.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Rostoucí úrokové sazby společně s omezením hypotečních úvěrů výrazně sníží poptávku po nákupu nemovitostí. Růst cen nemovitostí se začne zpomalovat a České národní bance se podaří stabilizovat přehřívající se realitní trh."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS










Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top