investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Úroda brambor je třetí nejhorší v historii

13.09.2018

Zatímco v sadech je úroda ovoce nadprůměrná, na polích je situace podstatně horší. Po špatné úrodě obilovin je hlášena...

Zatímco v sadech je úroda ovoce nadprůměrná, na polích je situace podstatně horší. Po špatné úrodě obilovin je hlášena i špatná úroda okopanin. Podle aktuálního odhadu Českého statistického úřadu se letos sklidí jen 581 tisíc tun brambor, což je o 16 procent méně než před rokem.

Letošní úroda brambor bude třetí nejnižší v historii sledování. Špatný výsledek je dán snížením výnosnosti o 4 tuny brambor z osázeného hektaru. Plocha osázená bramborami se navíc v porovnání s loňskem mírně zmenšila na 23 tisíc hektarů. Nejvíce brambor se sklidí na Vysočině a ve Středočeském a Jihočeském kraji. V těchto třech regionech se dohromady sklidí 72 procent z celkové produkce brambor v České republice.

V letošním roce se nedaří ani úrodě cukrové řepy, které se dle odhadu sklidí 3 463 tisíce tun, což je o pětinu méně než v loňském roce. Suché počasí se podepsalo na špatné úrodě, jíž pěstování na polích příliš nesvědčí. U mnoha plodin se hektarový výnos dostal pod pětiletý průměr.




"Kvůli špatné úrodě lze očekávat, že se růst cen brambor nezastaví. Již v srpnu bylo zaznamenáno meziroční zvýšení cen brambor o 7,2 procenta. V dalších měsících přitom může dojít k ještě většímu zdražení."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top