investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Úřady v USA z opatrnosti doporučují přerušit očkování vakcínou od J&J

13.04.2021

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí...

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve Spojených státech vyšetřují vzácné zprávy o problémech s krevními sraženinami u lidí naočkovaných vakcínou proti covidu-19 od firmy Johson & Johnson (J&J). Agentury ve společném prohlášení doporučily, aby bylo v zájmu maximální opatrnosti očkování touto vakcínou pozastaveno. Krok vyvolává smíšené reakce, podle deníku The New York Times (NYT) může výrazně zkomplikovat očkovací úsilí v USA.

CDC a FDA se zabývají šesti nahlášenými případy "vzácného a závažného druhu krevní sraženiny u jednotlivců" v odstupu několika dní po podání vakcíny. K pondělnímu datu bylo v USA podáno skoro sedm milionů dávek dané očkovací látky. V drtivé většině případů očkování provází žádné či jen mírné vedlejší účinky, uvádí agentura AP.


Přesto, že se problém s "tromboembolickými" incidenty zdá být "extrémně vzácný", federální experti doporučili vakcínu odstavit, dokud nebudou mít podrobnější informace. CDC na středu svolala schůzi speciální poradní komise ve snaze "zhodnotit potenciální význam" nahlášených případů. FDA posoudí závěry tohoto panelu a povede vlastní vyšetřování.


"Bezpečnost vakcín proti covidu-19 je pro federální vládu velkou prioritou a veškeré zprávy o zdravotních problémech po očkování proti covidu-19 bereme velmi vážně," dodává FDA na svém twitterovém účtu. J&J ve vlastním komuniké poznamenala, že aktuálně není prokázán "jasný příčinný vztah" mezi závažnými zdravotními problémy a jejím přípravkem.


Podle informací NYT se daná vakcína přestává používat ve federálních očkovacích centrech, Zároveň se očekává, že stejně budou postupovat kliniky řízené vládami jednotlivých amerických států.


Vzácný syndrom zahrnující krevní sraženiny zaznamenaly úřady u šesti žen ve věku 18 až 48 let, píše NYT. Jedna z žen zemřela a další skončila v nemocnici ve vážném stavu. Problémy se údajně ve všech případech objevily v rozmezí do přibližně dvou týdnů od očkování jednodávkovou vakcínou. Krevní sraženiny se podle CDC a FDA ženám utvořily v mozku a fenomén provázela nízká hladina krevních destiček, což činilo tradiční způsob léčby krevních sraženin potenciálně nebezpečným.


"Chtěl bych CDC a FDA poblahopřát za to, že se toto velmi rychle zhostily, zastavily očkování, dokud nebudeme vědět víc," reagoval na dnešní oznámení ve vysílání televize CNN profesor z Emory University a expert na vakcinace Carlos del Rio. Postup federálních agentur hodnotil jako "přesně ten správný krok".


Zcela opačné stanovisko na twitteru zaujal Nate Silver, což je zakladatel webu FiveThirtyEight, který analyzuje americké volby a veřejné mínění. "Šest případů ze sedmi milionů lidí. Naprostá katastrofa. Tohle si vyžádá lidské životy. A zvýší to váhavost kolem vakcín. Tihle lidé nerozumí analýze ceny a přínosů. Neustále dělají chyby v rozsahu řádů," napsal. Jistý údiv na twitteru vyjádřil také demokratický kongresman Brian Schatz.


Problém nerozhodnosti Američanů ve vztahu k očkování zmiňuje i list NYT, podle něhož je pozastavení očkování problémem i kvůli aktuálnímu rozmachu koronavirové nákazy v řadě států USA. Připomíná dění v Evropské unii kolem vakcíny od společnosti AstraZeneca a obavy, že přípravek může velmi vzácně způsobovat krevní sraženiny. "Tato obava posílila jistý odpor vůči všem vakcínám," míní NYT.


Vakcína od J&J dostala v USA povolení k nouzovému použití na konci února, přičemž vzbuzovala značná očekávání, neboť se podává v jediné dávce a její skladování je relativně nenáročné. Zatím ale přípravek tvoří malý zlomek amerických vakcinací, píše AP. USA od výrobce dostaly jen devět milionů dávek, slíbeno jich mají 100 milionů do konce května.


 Zdroj: ČTK




"Vývoj vakcín proti koronaviru nahrává především value akciím, kterým se v průběhu koronavirové krize příliš nedařilo. Naopak růstové akcie z technologického sektoru, které z koronavirové krize profitovaly, reagují zdrženlivěji."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top