investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Umělá inteligence mění svět

21.07.2020

Vědci ze společnosti OpenAI se zabývají výzkumem umělé inteligence...

Vědci ze společnosti OpenAI se zabývají výzkumem umělé inteligence. Nedávno se jim podařilo vyvinout dosud nejdokonalejší jazykový model GPT-3, který je tvořen 175 miliardami parametrů. Pro srovnání můžeme uvést, že dosud největší jazykový model Turing NLG, který vyvinula společnost Microsoft, se skládal ze 17 miliard parametrů.

Model GPT-3 s sebou přináší mnoho neuvěřitelných dovedností, které bez nadsázky mohou změnit náš svět. První testy již potvrdily, že GPT-3 umí vytvářet novinové články, které čtenáři dokážou jen stěží odlišit od lidsky psaných textů. GPT-3 rovněž dokáže provádět téměř dokonalé překlady textů do cizích jazyků či odpovídat na standardizované otázky.

 

První uživatelé modelu GPT-3 se již pochlubili, že nechali vygenerovat eseje, které následně odevzdali ve škole. Učitelé ohodnotili uměle vytvořené eseje nejvyšším počtem bodů a přitom nepoznali, že jde o texty psané počítačem. Rozšíření této technologie by tak mohlo vysvobodit studenty od psaní slohových či dokonce diplomových prací.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

To je však jen začátek. Když model GPT-3 dokáže zamotat hlavu učitelům, může ovlivňovat i názory lidí na sociálních sítích. Kupříkladu je možné automaticky generovat nové profily, které budou psát zcela autentické komentáře k publikovaným statusům. Tím lze uměle podporovat či vyvracet vybrané názory. To by potenciálně mohlo být zneužíváno například u politických kampaní.

 

Obrovský posun vpřed v odvětví umělé inteligence může změnit naše životy podobně jako průmyslová revoluce změnila životy našich předků. Umělá inteligence může generovat obrovské bohatství, ale zároveň přinášet i četná rizika. Pravděpodobně zcela změní ekonomické modely a bude mít obrovský dopad na chod celé společnosti.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Umělá inteligence může změnit naše životy podobně jako průmyslová revoluce změnila životy našich předků."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top