investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Události předešlého týdne

06.02.2023

Šéf Fedu ukonejšil akciové trhy klidnou, sebevědomou rétorikou...

"Šéf Fedu ukonejšil akciové trhy klidnou, sebevědomou rétorikou. Páteční údaje o silném pracovním trhu ale vrátily některé investory zpět do reality," říká analytik BHS Timur Barotov.

Americké akciové trhy obchodovaly opatrně v první polovině týdne, před očekávanou konferencí šéfa Fedu Jeromea Powella. Finanční trhy posílené lednovým dokupováním byly velkým důvodem, proč mnoho investorů očekávalo jestřábí projev Powella. Většina odborníků na přelomu roku prognózovalo pesimistický leden a únor, kvůli pokračujícímu zpomalování ekonomiky a ziskovosti společností. Ovšem stal se pravý opak, když investoři dokupovali akcie, které na konci minulého roku prodávali za účelem daňové optimalizace. Optimismus na trzích dále podpořilo výrazné uzavírání short pozic z obav, že by se analytici mohli mýlit, kdy investor je povinen nakoupit podkladový titul. Tyto dva faktory pak ve výsledku stvořily kondice pro takzvané FOMO (fear of missing out), kdy investoři se neudrželi na uzdě a začali přikupovat tuto rally. Lednová rally je hnána nadějí, že inflace půjde bez větších problémů k 2% cíli a že Fed rozvolní monetární politiku již ve druhé polovině roku. O iracionalitě této rally svědčí nakupování akciových titulů, které reportovaly nedostačující výsledky. Jinými slovy, špatné výsledky byly odměňovány růstem na akciových titulech, stejně jako ty dobré. Silné finanční trhy vedou k podpoření ekonomiky a tedy inflace, proto se očekával přísný Jerome. Místo přísné rétoriky ale Jerome ukázal sebevědomí, klid a ačkoliv zdůraznil, že ve zvyšování sazeb bude Fed pokračovat, byl s vývojem inflace zdánlivě spokojený. To poslalo trhy ve druhé polovině týdne nahoru.

Výsledky zveřejnilo již více než 50 % společností indexu S&P 500 a tyto údaje poukazují na horší zisky, padající marže, ale pořád ještě robustní tržby. Toto je charakteristické pro období dezinflace. Většina společností očekává těžký první kvartál 2023 a zlepšení makro situace ve druhé polovině roku.

V pátek akciové trhy zchladily údaje o velmi silném pracovním trhu ve Spojených státech. Země vytvořila 517 000 nových pracovních nezemědělských pozic, očekávalo se 185 000. Celková lednová nezaměstnanost se očekávala na úrovni 3,6 %, o jednu desetinu vyšší než v prosinci, ale skutečný údaj překvapil na 3,4 %. Silný pracovní trh v kombinaci s optimistickými finančními trhy mohou zkomplikovat snahy Fedu v boji proti inflaci. Tento týden bude mít proslov několik členů Fedu, včetně Powella. Jejich reakce na silný pracovní trh by mohl udat tón dalšímu vývoji na akciových trzích. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top