investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Turbulentní týden v geopolitické oblasti na finančních trzích

03.10.2022

Týdenní report analytika BHS

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Volatilita trhu byla tento týden opět v popředí. Britské dluhopisy zažily masívní výprodeje, ale nouzové opatření Bank of England (BoE) pomohlo trh uklidnit a zvrátit část dřívějšího vzestupu výnosů. Dlouhodobé výnosy státních dluhopisů vykazovaly podobné vzorce, i když mnohem méně dramatické.
  • Hurikán Ian se ve středu na Floridě na pevnině přeměnil v bouři kategorie 4 a zanechal za sebou zkázu. Data, pravděpodobně ponesou silné známky hurikánu – zejména se jedná o sektory maloobchodní tržby a ukazatele bydlení.
  • Nevyřízené prodeje domů v srpnu klesly třetí měsíc v řadě (-2 % m/m), což ukazuje na pokračující pokles v oblasti sektoru bydlení. Hypoteční sazby tento týden vzrostly na 6,7 %, což je více než dvojnásobek 3% sazby na začátku roku.



Volatilita na finančních trzích byla tento týden v popředí a středu zájmu a diskusí, protože investoři pokračovali v úvahách o účincích restriktivní měnové politiky. Vývoj mimo Evropu se dostal do centra pozornosti, když britská libra klesla na historická minima a koketovala s paritou vůči americkému dolaru (graf 1). Prudký pokles libry byl z velké části výsledkem nedávno oznámeného snížení daní a dotačního balíčku od britské vlády. Obavy z dodatečného fiskálního stimulu v době, kdy se ekonomika již potýká s dvoucifernými inflačními tlaky, vedly k prudkému přecenění v Gilts, přičemž výnosy napříč křivkou se posunuly podstatně výše. Situace si vyžádala nouzovou intervenci ze strany Bank of England, kde se centrální banka zavázala k nákupu dlouhodobějších dluhopisů, aby pomohla částečně potlačit obavy trhu, což vedlo k určitému ústupu výnosů. Výnosy dluhopisů vykazovaly tento týden podobné (i když menší) vzorce, přičemž výnos 10letých státních dluhopisů v polovině týdne krátce překročil 4%, než se vrátil zpět na přibližně 3,83%.

Hurikán Ian se ve středu na Floridě dostal na pevninu jako bouře kategorie 4 a zanechal za sebou cestu zkázy, když se pohyboval na sever. Rozsah "měřitelných" škod bude zřejmý v nadcházejících týdnech a měsících. S ohledem na minulé hurikány je pravděpodobné, že ukazatele související s bydlením (tržby, stavební činnost atd.) budou v krátkodobém horizontu vykazovat významné oslabení, zatímco maloobchodní tržby pravděpodobně vykazují určité zkreslené vzorce. Obnova aktivity, která má přímý a pozitivní dopad na HDP, spolu s oživením výroby, zásob a odpracovaných hodin, které bude následovat v nadcházejících měsících, nabídne určitou kompenzaci krátkodobé ekonomické brzdy. Federální financování, které bylo zpřístupněno postiženým oblastem, také pomůže při obnově.

Ekonomická data tento týden jen relativně lehce ovlivňovala trhy, s pouze nepatrným množstvím zpráv o datech druhé úrovně. Index S&P Case Shiller poskytl další potvrzení, že ceny domů v USA v červenci, oproti předchozímu měsíci, opět klesly. Prodeje nových domů, které představují pouze asi 10% trhu, zaznamenaly minulý měsíc značný nárůst, i když nižší hypoteční sazby pravděpodobně měly určitý vliv. Do září se hypoteční sazby posunuly podstatně výše, přičemž 30letá fixní sazba se tento týden pohybovala poblíž 7%. Vzhledem k tomu, že cenová dostupnost nadále eroduje, je pravděpodobné, že v nadcházejících měsících dojde k dalšímu poklesu prodeje. To bylo potvrzeno dalším poklesem nevyřízených prodejů domů (-2%) v srpnu, který nyní klesá tři měsíce v řadě.

Narativ finančních trhů v tomto týdnu je důkazem turbulencí, které lze očekávat od centrálních bank, které dále zvýší svoji restriktivní měnověpolitickou sazbu a použijí případně i další nástroje, včetně verbálních intervencí k pokusům udržet inflaci na uzdě. Relativně lehký datový kalendář v příštích pěti týdnech znamená, že je nepravděpodobné, že by se názor Fedu v krátkodobém horizontu podstatně změnil, přičemž na příštím zasedání FOMC na začátku listopadu se očekává další zvýšení o 75 bazických bodů. Fed – nejen - je za inflační křivkou a jeho funkce reakční politiky je spíše zpětná, než hledící dopředu jako v minulých cyklech, což zvyšuje riziko chybných měnověpolitických kroků.





Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top