investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

TSMC překonal Tencent a je nejhodnotnější firmou v Asii

18.08.2021

Největší světový výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) překonal čínský...

Největší světový výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) překonal čínský technologický gigant Tencent a stal se nejhodnotnější firmou v Asii podle tržní kapitalizace. Zásahy Pekingu proti technologickému sektoru v zemi v posledních několika měsících snížily hodnotu čínských technologických gigantů Tencent a Alibaba, zatímco akcie výrobců čipů posilují kvůli přetrvávajícímu nedostatku polovodičů, uvedl zpravodajský server CNBC.

TSMC je hlavním dodavatelem Applu. Podle údajů firmy Refinitiv Eikon z dopoledního obchodování v Asii tržní kapitalizace firmy činila více než 538 miliard USD (11,7 miliardy Kč). Tržní kapitalizace Tencentu dosahovala více než 536 miliard USD. Třetí místo patřilo firmě Alibaba s hodnotou 472 miliard USD.


Tržní kapitalizace firem Tencent a Alibaba v úterý klesla o více než 20 miliard USD, protože čínský regulátor vydal návrh pravidel, jejichž cílem je zastavit nekalou konkurenci na internetu. Mezi dalšími oblastmi, u kterých Peking zpřísňuje dohled, jsou finanční technologie a shromažďování a využívání dat.


Akcie čínských technologických firem letos klesají, protože tento sektor nadále zahaluje nejistota. Index Hang Seng Tech, který sleduje největší technologické firmy kótované na burze v Hongkongu, včetně firem Tencent a Alibaba, od počátku letošního roku klesl o více než 25 procent.


Naopak akcie TSMC stejně jako další výrobci čipů posilují, protože svět čelí globálnímu nedostatku polovodičů způsobenému narušením dodavatelského řetězce kvůli pandemii a nárůstem poptávky v odvětvích jako výroba aut a datových center. V reakci na tento nedostatek TSMC na počátku roku uvedla, že v příštích letech plánuje investovat 100 miliard USD do zvýšení kapacity výroby. Akcie TSMC od počátku letošního roku stouply o více než šest procent.


Zdroj: ČTK




"S TSMC spolupracují světoznámí výrobci procesorů a integrovaných obvodů jako jsou Apple, Qualcomm, MediaTek či NVIDIA."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top