investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

TSMC postaví druhý závod na čipy v Arizoně

06.12.2022

Jde o největší investici této společnosti mimo území Tchaj-wanu a zároveň to je...

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) zvýší svou investici v americkém státě Arizona na 40 miliard dolarů (více než 924 miliard Kč). Plánuje zde postavit druhý závod na výrobu čipů. Firma o tom dnes informovala na svém webu. Jde o největší investici této společnosti mimo území Tchaj-wanu a zároveň to je nejvyšší zahraniční přímá investice v USA, uvedl server CNBC.

Do závodu společnosti TSMC v Arizoně se dnes chystá americký prezident Joe Biden. Investici s ním podle informací médií oficiálně oznámí zakladatel TSMC Morris Chang. Doprovodí je šéfové technologických firem Apple, Micron, Nvidia a další, napsal server Asia Financial.

Očekává se, že obě továrny společnosti TSMC v Arizoně vytvoří kolem 10.000 vysoce placených pracovních míst v oblasti špičkových technologií, včetně 4500 přímých pracovních míst pro TSMC.

Polovodiče se používají v mnoha elektronických zařízeních - od počítačů a chytrých telefonů přes automobily a mikrovlnné trouby až po zdravotnické přístroje. Za pandemie covidu-19 vyšlo najevo, že Spojené státy i další země jsou v tomto odvětví závislé na čínských výrobcích.

Začátkem srpna Biden podepsal zákon o čipech a výzkumu, který vyčlenil miliardy dolarů na to, aby Spojené státy přilákaly výrobce čipů. Zákon počítá i s částkou 52,7 miliardy dolarů ve formě grantů a dalších pobídek pro polovodičový průmysl. Počítá i s daňovou úlevou 25 procent pro společnosti, které investují do závodů na výrobu čipů v USA.

Zákon na podporu výroby mikročipů v USA vyzývá i ke zvýšení výdajů na různé výzkumné programy. Ty by v průběhu deseti let dosáhly celkové výše přibližně 200 miliard dolarů, uvedl po schválení zákona Rozpočtový úřad Kongresu (CBO).


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top